Tulips and wind turbines in a field in spring

Vergeleken met de cijfers uit de totale industrie doet DSM het in de eerste helft van 2020 nog bijzonder goed: het bedrijf leverde slechts 1% in ten opzichte van 2019. Het bedrijf verloor op de divisie Performance Materials (Hoogwaardige Materialen): een bedrijfsonderdeel dat vooral aan de auto- en vliegtuigindustrie levert. Ook de elektronica-industrie en maritieme industrie zijn afnemer van deze materialen.

Het verlies bij Performance Materials werd voor een groot deel goedgemaakt door de toename in omzet bij de Nutrition divisie: juist door de coronacrisis werd er goed verkocht aan (hamsterende) consumenten. Ook gezondheidsproducten (vitaminepreparaten) vonden gretig aftrek bij de consument.

Hoewel DSM al voor de coronacrisis kostenbesparingen aankondigde, werd bij de presentatie van de halfjaarcijfers vermeld dat er additionele kostenbesparingen van 25-30 miljoen euro aan zitten te komen. Het is de verwachting dat die besparingen zeker ook betrekking zullen hebben op de bedrijfstak waar de grootste verliezen werden genoteerd: Performance Materials. Eind deze maand wordt duidelijk of deze bedrijfstak, met 1100 medewerkers, zal krimpen in het aantal arbeidsplaatsen.

Eerder dit jaar sloot DSM haar kantoor in Sittard en verplaatste de medewerkers uit dat kantoor naar het DSM kantoor in Geleen.

Volgens de recent aangetreden bestuurders Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze liggen de gepubliceerde cijfers in de lijn der verwachting. Het aandeel van DSM op de beurs liet geen grote dalingen zien.

Ook al verloor DSM ‘slechts’ 1%: bij een dergelijke onderneming is die 1% toch nog altijd goed voor een omzetdaling van 36 miljoen euro.