AkzoNobel komt met gerecyclede verf

AkzoNobel in Groot Brittannië heeft een verfproduct op de markt gebracht dat voor 35 procent bestaat uit herbruikbare verf. Deze verf wordt opgehaald in recyclingcentra, vergelijkbaar met de milieustraten in Nederland. “We willen werken aan de komst van een circulaire economie”, zegt duurzaamheids manager Paul Murgett.

Wat is het idee achter het product recyclede verf? “AkzoNobel verkoopt wereldwijd meer dan 700 miljoen liter verf per jaar”, zegt Murgett. “Miljoenen liters worden echter nooit gebruikt. Daarom hebben we de verf Dulux Trade Evolve ontwikkeld, deels gemaakt van overgebleven verf. Daarmee voorkomen we dat verf onbenut blijft en daarmee voor vervuiling zorgt.”

Murgett: “Evolve Matt is gemaakt van 35% recyclede verf en dit heeft de Co2 footprint verminderd met meer 10 procent vergeleken met het product Dulux Trade Vinyl Matt.” Om de restjes verf te verzamelen, heeft AkzoNobel in Engeland contact gelegd met de kringlooppunten zoals die ook in Nederland zijn. “De restjes worden gezuiverd en gefilterd en daarna aangevuld met nieuwe verf. Het is re-engineered en excessief getest. Doel daarbij was te verzekeren dat ieder blik de hoge standaard behoudt van de verf Dulux Trade.”

Hiermee is AkzoNobel de eerste grote fabrikant in Groot Brittannië die dergelijke verf heeft ontwikkeld. “Het is slechts één stap in de ontwikkeling van AkzoNobel naar duurzaamheidsbeleid en de komst van een circulaire economie.”

AkzoNobel in de UK roept consumenten ook op om ongebruikte verf naar de lokale kringloopinzamelpunten te brengen (local Household Waste Recycling Centre). “Door dit te doen geeft het ons een goede uitgangpositie”, zegt Murgett. “We bekijken nog of er behoefte is aan dergelijke verf in Nederland. We willen de reacties van onze klanten peilen. Als er onvoldoende animo voor is, wordt de verf op een verantwoorde wijze verwerkt. Als het wél werkt wordt het verder uitgerold en wordt ook de markt in Nederland bekeken.” Vooralsnog is Dulux Trade Evolve Matt alleen beschikbaar in de kleur wit. Als het project slaagt worden er meerdere kleuren recyclede verf gemaakt.