Tata Steel

Brand bij Tata geblust, geen alarmering nodig

Gistermiddag ontstond er op het terrein van Tata Steel in IJmuiden een brand die voor zwarte rook zorgde. De brand bleek te zijn uitgebroken op een transportband van kolen. Omwonenden zagen snel na het uitbreken van de brand zwarte rookwolken boven het terrein ontstaan. 

“De oorzaak van de brand is nog steeds onbekend”, vertelt woordvoerder Robert Moens van Tata IJmuiden. “Er wordt onderzoek naar gedaan en tot die tijd kunnen we er niks over zeggen.”

Er zijn geen slachtoffers of gewonden gevallen. “Er zijn zelfs geen medewerkers met ademhalingsklachten”, voegt Moens toe. Ook heeft het productieproces niet stilgelegen.

Kritiek

Snel na het ontstaan van de rook, ontstond er kritiek onder omwonenden. Er zou onvoldoende gewaarschuwd zijn voor de gevolgen van de brand en, zo twitterde een omwonende, ‘De schrik zit er goed in. Het is wachten op een grote ramp.’

Volgens Moens is er geen sprake van onvolledige communicatie: “Kijk, mensen zien rook hangen en willen dan meteen weten wat er aan de hand is. Dat begrijp ik, maar wij moeten eerst de feiten achterhalen en dan pas kunnen we communiceren. En dat kan even duren, maar het is belangrijk dat we zorgvuldig te werk gaan. We hebben na de inventarisatie van de feiten een tweet gestuurd om uit te leggen wat er aan de hand was.”

Ander mechanisme

Van een grote ramp was per definitie geen sprake en bij een vermoeden daarvan, treedt er overigens een heel ander mechanisme in werking. Moens: “De overheid, in dit geval Veiligheidsregio Kennemerland beslist dan wat er moet gebeuren: of er een NL alert uit moet gaan, hoe er opgeschaald moet worden, enzovoorts. Maar dan hebben we het over een heel andere situatie.”

Op de website van het AD is een filmpje van de brand te zien.

Meer nieuws over Tata Steel op Process Control