Tata IJmuiden dient plan in voor verduurzaming 2030

Tata IJmuiden dient een verduurzamingsplan in aan Milieudefensie met daarin de plannen tot aan 2050. De beoogde reductie komt neer op -30% in 2030, -75% in 2035 en klimaatneutraal in 2050.

Milieudefensie riep na de succesvolle rechtszaak tegen Shell de grootste 30 vervuilers van Nederland op om met een verduurzamingsplan te komen. Tata Steel heeft met het aanbieden van dit plan gehoor gegeven aan die oproep.

Groen staal

In het verduurzamingsplan worden de inmiddels bekende stappen van de groen staal route verder gespecificeerd. Bovendien worden de reductiedoelen gekoppeld aan jaartallen. In 2030 wil Tata minstens 30% van haar CO2-uitstoot hebben gereduceerd. Dat is fors minder dan de lijn die de Nederlandse en Europese overheid in gedachten hebben. Die gaat uit van 55% in 2030. Maar Tata heeft simpelweg iets meer tijd nodig, zo blijkt, want in 2035 wil het bedrijf al 75% van haar uitstoot hebben gereduceerd. In 2050 wil Tata tenslotte volledig klimaatneutraal zijn.

Ondanks dat het doel voor 2030 onder de landelijke lijn ligt, is de bijdrage van minus 30% zeer significant op de totale landelijke uitstoot: ruim 5% van de totale reductiedoelstelling.

Lokale vervuiling

Tata IJmuiden CEO Hans van den Berg ging bij het aanbieden van het rapport op het kantoor van Milieudefensie ook in op lokale vervuiling: “Het uiteindelijke doel is om helemaal CO2-neutraal staal te produceren. De vermindering van hinder voor de omgeving is ook een belangrijke drijfveer in onze keuze voor de waterstofroute. Bestaande fabrieken worden vervangen door nieuwe en schonere technologieën. Daarmee kunnen we onze lokale uitstoot nog verder terug brengen.”