Tata moet sluiten of ombouwen
VELSEN - TataSteel , voor recrutment stage. Foto KOEN SUYK

Tata Steel IJmuiden gesplitst van Britse tak

Na 22 jaar te hebben samengewerkt met de Britse collega’s onder de vlag van het Indiase Tata, gaat Tata IJmuiden zelfstandig (maar nog steeds onder de vlag van Tata) verder.

De splitsing komt niet als donderslag bij heldere hemel. In juni werd al aangekondigd dat het moederbedrijf de twee Europese staalbedrijven wilde splitsen. Nu is dan uiteindelijk de kogel door de kerk.

Waar er voorheen een scheiding was tussen Tata IJmuiden en Tata Europe, valt Tata IJmuiden nu rechtstreeks onder Tata Steel Limited in India. De FNV is er blij mee. “Hiermee krijgen de directie en de werknemers in IJmuiden de toekomst voor Tata Steel Nederland weer grotendeels zelf in de hand”, vertelt FNV Staal bestuurder Cihan Lacin.

“Tata IJmuiden staat overigens niet te koop”, vertelt Tata IJmuiden voorlichter Robert Moens in een gesprek dat we onlangs voerden over de verduurzamingsplannen van Tata. “Ons moederbedrijf, Tata Steel Limited, heeft aangegeven niet op zoek te zijn naar een koper voor Tata Steel Nederland.”

Meer weten over de verduurzaming van Tata Steel? In het komende nummer van Process Control (6) gaan we uitgebreid in op het Groen Staal plan van FNV.