Neste wil recycling project

Het Finse Neste wil een recycling project, met als doel gebruikt plastic om te zetten in vloeibare brandstof en daarbij een partner te vinden ergens in Europa.  Neste, dat in 2019 met het project wil beginnen, verwacht meer dan een miljoen ton afvalplastic per jaar verwerken. Momenteel vindt een onderzoek plaats om door middel van chemische recycling grondstoffen te maken voor brandstoffen, maar ook andere chemicaliën en nieuwe kunststoffen. 

Een woordvoerder van Neste in Finland, het land waar het hoofdkantoor staat, zegt dat de raffinaderij in Rotterdam niet betrokken is bij de toekomstige verwerking van afvalplastic. Wel is Neste op zoek naar partners in de hele keten, inclusief de Nederlandse recycling sector, wat betreft plastic recycling en omzetting in vloeibare producten. “Ons doel is om samen te werken met bedrijven die onze ambitie en duurzame doelen onderschrijven.  Er is ruimte om meerdere oplossingen te vinden voor het probleem van afvalplastic.”

Vraag is hoe het plastic wordt geselecteerd: er zijn immers vele typen plastic.  “In ons geval wordt bij de meeste raffinaderijen, niet in Rotterdam overigens, afvalplastic vloeibaar gemaakt om ruwe olie te vervangen. Daaruit worden dan hoogwaardige brandstoffen gemaakt. Het meest geschikt is gebruikt verpakkingsplastic zoals polyethyleen, polypropyleen en polystyreen. Door chemische recycling kan Neste zelfs plastic met meerdere lagen benutten en gecombineerde materialen, evenals gekleurde plastics en minder waardevol plastic folie dat minder geschikt is voor mechanische recycling.”