DSM-deponie wordt groot zonnepark

Onlangs is de bouw begonnen van een groot zonnepark op een voormalige DSM-deponie (waar voorheen bruinkool werd gewonnen) op het terrein van Chemelot. Het betreft een park van 5,5 hectare met ruim 10.000 panelen en is daarmee het grootste industriële zonnepark van Limburg. Initiatiefnemer is het lokale bedrijf NaGa Solar, maar ook DSM zelf en Chemelot.  De naam van het park: zonnepark Louisegroeve. Het heeft een capaciteit voor 1000 huishoudens. Het moet eind november klaar zijn en kan hierna energie leveren aan het net. Jaarlijks is dat 3200 MegaWatt-uur.

Het gaat ook niet om zomaar een zonnepark. De panelen zijn voorzien van de laatste nieuwtjes van DSM. Het betreft met name coatings en backsheets waarmee nog meer energie opgewekt kan worden. Het is dan ook een proefinstallatie, waarbij DSM nauwkeurig zal volgen wat de resultaten zijn. NaGa monteert de panelen op een speciaal ontwikkeld ballast systeem, waarbij de ondergrond niet belast wordt.

Quincy Aitatus is marketing en pr manager bij NaGa Solar. “De deponie had nog geen nieuwe bestemming. NaGa Solar zoekt actief naar locaties waar dubbel grondgebruik toegepast kan worden. Deze locatie was daarvoor een perfecte mogelijkheid. Hierdoor wordt de grond van een nieuw doel voorzien waarmee groene energie opgewerkt kan worden.” Hoever is het project inmiddels gevorderd? ”De ballast bakken en een deel van de panelen staan er al en hierna worden de laatste panelen bevestigd die vervolgens worden aangesloten.” Het geheel is overigens gefinancierd door een groep Limburgse investeerders.