DSM investeert in kweekvlees onderzoek op Biotech Campus in Delft

DSM investeert een groot deel van de 47 miljoen euro die onlangs door het Delftse bedrijf Meatable werd binnengehaald om de productie en ontwikkeling van kweekvlees te stimuleren.

Traditionele veeteelt gebeurt weliswaar op industriële schaal, maar wordt niet tot de procesindustrie gerekend. Kweekvlees is echter een totaal nieuwe markt en subsector: van een grondstof wordt er onder industriële omstandigheden een nieuw product gemaakt. Daarmee is kweekvlees in feite niet anders dan veel van de producten die nu in de foodsector worden geproduceerd.

De vraag naar vlees groeit, niet zozeer in het Westen, maar wel in Azië en Afrika. Bij de productie van traditioneel vlees wordt er niet bijzonder efficient omgegaan met grondstoffen. De ‘eiwitconversie’ is niet optimaal. Daarnaast is er vanuit het Westen ook groeiende kritiek op de traditionele veeteelt. Teveel dieren op een klein oppervlakte levert niet alleen een gebrek aan dierenwelzijn op, het is ook een voedingsbodem voor zich steeds herhalende uitbraken van virussen.

Bij kweekvlees is het dierenwelzijnprobleem geen issue meer, maar kan er ook veel efficiënter en sneller vlees worden geproduceerd. Het Delftse bedrijf Meatable gaat op de Biotech Campus in Delft de ontwikkeling van varkens- en runderstamcellen onderzoeken. Daarbij zal er op kleine schaal vlees worden geproduceerd, maar de verwachting is dat er rond 2025 betaalbaar kweekvlees zal bestaan.

Meer weten? Klik hier.