Het tien jaar oude bedrijf Bioprocess Pilot Facility, een samenwerking tussen TU Delft, DSM en CSM, is failliet. Het faillissement komt onverwachts en ligt gevoelig, onder andere omdat er nogal wat subsidie-geld in is gestoken.

Bioprocess Pilot Facility is, zoals de naam al suggereert, een onderzoeksfaciliteit. De 5000 vierkante meter grote faciliteit is gevestigd op het DSM terrein in Delft, tevens grootaandeelhouder van het bedrijf. DSM, CSM en TU Delft gebruiken de faciliteit voor onderzoeken die de eerste pilotfase in het laboratorium voorbij zijn. Ook andere bedrijven kunnen gebruik maken van de faciliteit. Er werken veertig mensen bij het bedrijf.

Het bedrijf is niet alleen door DSM, CSM en TU Delft gefinancierd, maar ook door het ministerie van Economische Zaken, provincie Zuid-Holland, de gemeentes Delft, Den Haag en Rotterdam en zelfs de Europese Unie.

Het faillissement komt als een verrassing, omdat vorig jaar de cijfers van het bedrijf er nog uitstekend uitzagen. BPF beschikte toen nog over een solvabiliteit van 52 procent. “Het management heeft vertrouwen dat het bedrijf een belangrijke rol zal blijven spelen in de wereldwijde duurzaamheidsveranderingen, omdat BPF innovaties versnelt”, benadrukte het bedrijf toen nog.

Inmiddels valt uit de jaarrekening af te leiden dat BPF stevige verliezen maakte. Het bedrijf had een krediet uitstaan bij grootaandeelhouder DSM. Misschien nog belangrijker is dat CSM begin dit jaar uit het consortium stapte als aandeelhouder.