VELSEN - TataSteel , voor recrutment stage. Foto KOEN SUYK

FNV twijfelt aan de geplande inzet van zowel CCU/CCS als het HIsarna proces als het gaat om het behalen van de klimaatdoelstellingen. Volgens FNV bestuurder Roel Berghuis zijn CCU en CCS wellicht niet de oplossing als het om CO2-reductie gaat. Volgens de FNV bestuurder duurt het nog zeker 10 jaar voordat CCU en CCS bij Tata op grote schaal kunnen worden toegepast. Bovendien zouden die investeringen niets meer waard zijn als er in de tussentijd massaal wordt geïnvesteerd in andere technieken, zoals waterstof.

Opschalen

Ook het opschalen van de HIsarna plant is volgens Berghuis niet realistisch. Om de beoogde 20% CO2-reductie te behalen zou de huidige capaciteit met een factor 15 moeten worden vergroot. Volgens de FNV bestuurder is dat niet realistisch.

Berghuis maakt zich zorgen over het draagvlak voor CCU en CCS en constateert dat concurrenten van Tata inzetten op andere technieken (DRI, EAF). Ook vraagt hij zich af wie de investeringen zullen moeten dragen.

Actief betrokken

Interessant is dat Process Control recent nog sprak met Annemarie Manger, directeur sustainability, health, safety, environment en quality bij Tata Steel. Uit dat gesprek blijkt dat in eerste instantie CCU en CCS een grote rol zullen spelen in de CO2-reductie, maar dat er ook andere reductieroutes zijn, waaronder de inzet van waterstof, het opschalen van de HIsarna plant (tot een miljoen ton) en tal van andere, kleinere projecten. Waar Berghuis zich afvraagt of CCS en CCU oplossingen links ingehaald zullen worden door waterstoftechniek, is Tata in de praktijk al op diverse manieren actief betrokken bij het initiëren van nieuwe waterstofprojecten.