De directie van Tata Steel heeft een bom gelegd onder de fusie met Thyssen Krupp, zo schrijft de Volkskrant. Hoewel de fusie een aantal weken geleden al zeker leek te zijn, ziet het er nu heel anders uit.

De directie van Tata Steel heeft onder de leiding van Theo Henrar laten weten dat het fusieplan onacceptabel zou zijn voor Tata. De redenen: in IJmuiden zouden nog meer banen verdwijnen dan van te voren was bepaald (enkele honderden), de vestiging in Nederland zou niet langer een eigen raad van commissarissen en eigen directie hebben én een deel van de schulden van het totale bedrijf zou op de balans van de Nederlandse vestiging terecht komen.

Opmerkelijk is dat Volkskrant schrijft dat de directie van Tata in IJmuiden geen inzage in het fusieplan had. Pas na langs aandringen kregen ze het document te lezen. Nu er inmiddels ook in Duitsland wordt geprotesteerd tegen de fusie, lijkt de kans op een beklonken zaak een stuk kleiner.

De directie in IJmuiden vindt dat er aan drie cruciale voorwaarden moet worden voldaan, schrijft Volkskrant: het behoud van de huidige ondernemingsstructuur van Tata Steel Nederland met een eigen raad van commissarissen, het behoud van de bedrijfsprocessen van het staalbedrijf IJmuiden en het behoud van de zeggenschap over de eigen kasstromen en investeringen. ‘Geld dat het bedrijf zelf verdient, moet in IJmuiden kunnen worden geïnvesteerd’, aldus de directie van Tata Steel Nederland.

Meer over de ontwikkelingen binnenkort op deze site.