Gemeente Beuningen wil onderzoek naar blootstelling omwonenden

Eerder dit jaar werd bekend dat de uitstoot bij Asfaltcentrale Nijmegen (APN) hoger was dan de norm. Of dit nu aan de uitstoot of aan de nieuwe meetmethode lag, de omwonenden van industrieterrein TPN West willen weten waar ze aan toe zijn. De grootste politieke partij van Beuningen stelt dat er een onderzoek moet worden uitgevoerd naar de gezondheidsschade van de omwonenden.

Het is al enige tijd onrustig onder de omwonenden van industrieterrein TPN-West, dat het grootste binnenstedelijke industriegebied van Nederland vormt. De gemeente Nijmegen doet op dit moment een onderzoek naar de soorten en hoeveelheden stoffen die door schoorstenen van het industrieterrein in de lucht worden gebracht.

De gemeente Beuningen werkt daarnaast mee aan het plaatsen van meetpunten waarmee de luchtkwaliteit kan worden ganalyseerd. Een integrale benadering lijkt echter te ontbreken, volgens Eric van Ewijk,  fractievoorzitter van de Beuningse politieke partij ‘Nu en morgen’. Volgens de politicus weet op dit moment niemand welke stoffen er precies worden uitgestoten en hoe lang dat al gebeurt. Bovendien zou er ook geen inzicht zijn in de effecten van de stoffen bij elkaar opgeteld: het cocktail-effect.

Knooppunten

Dat de omwonenden vlakbij een aantal grote verkeersknooppunten wonen, draagt niet bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit, evenmin als de druk bevaren grote rivieren in het gebied.

Niet aangetoond

Halverwege jaren ’90 werd er in de omgeving al epidemiologisch onderzoek gedaan naar kanker. Uiteindelijk leidde de conclusie van dat onderzoek dat er weliswaar meer kankergevallen dan gemiddeld voorkwamen, maar dat niet kon worden aangetoond dat die cijfers werden veroorzaakt door luchtverontreiniging.

Foto: Wikimedia commons