Methaanremmer van DSM heeft veel potentie

De methaanremmer Bovaer, die de uitstoot van methaan uit koeien moet beperken, is toegelaten tot de markt. Met een ruim een miljard vierbenige klanten op planeet aarde heeft DSM daar een aardige propositie mee te pakken.

Onder de naam ‘Project Clean Dow’ werkte DSM tien jaar lang aan de ontwikkeling van een methaanremmer. Het middel Bovaer moet de vorming van methaan in de maag van de koe onderdrukken en de uitstoot van het broeikasgas daarmee met dertig procent verminderen.

Dat middel werd onlangs toelaten tot de Europese markt en mag daarmee worden verkocht aan klanten in de agrarische sector. DSM neemt verduurzaming serieus en wil in 2030 haar eigen broeikasgasemissie hebben gehalveerd ten opzichte van 2016. Volgens het chemieconcern is het cruciaal dat voedselverspilling moet worden voorkomen en dat er meer plantaardig voedsel op de markt komt.

Het middel Bovaer past uitstekend in de strategie van DSM. De terugdringing van methaanuitstoot in de agrarische sector is van groot belang, ook al wordt er bij de broeikasgassen vooral gefocust op de uitstoot van CO2. Hoewel de netto CO2-uitstoot veel groter is dan die van methaan, is het laatst genoemde gas veel bioreactiever dan CO2.

Voor DSM zal het nieuwe middel waarschijnlijk een flinke opsteker voor de omzet betekenen. In 2025 wil DSM al zo’n 100 miljoen per jaar met het middel kunnen omzetten. Met een miljard koeien op de planeet is het marktaandeel gigantisch. Concurrentie is er slechts vanuit één andere hoek: het Zwitserse Mootral. De prijs van Bovaer is nog onbekend: waarschijnlijk gaat het zo’n 5 euro per koe kosten. En dat is naar verwachting lager dan dat van de Zwitsers.

Foto: Wikimedia Commons