Minister Wiebes opent nieuwe hydrocracker ExxonMobil in Rotterdam

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en Bryan Milton van ExxonMobil openden 27 mei de geavanceerde hydrocracker in ExxonMobil’s raffinaderij in de Rotterdamse haven. De installatie van ruim een miljard euro maakt als eerste ter wereld gebruik van een gecombineerde proces- en katalysatortechnologie voor de productie van hoogwaardige basisoliën en diesel met een uiterst laag zwavelgehalte.

De inhuldigingsceremonie vond plaats vanaf een schip in de petroleumhaven met uitzicht op de indrukwekkende installatie. Verschillende hoogwaardigheidsbekleders, onder wie Shawn Crowley, Chargé d’Affaires van de Amerikaanse ambassade in Nederland en Allard Castelein, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, woonden de ceremonie bij. Met de investering, het nieuwe productassortiment en de verbeterde efficiency van de Rotterdamse raffinaderij vormt de installatie de basis van een betere strategische positie.

Werking hydrocracker 
Een hydrocracker brengt de hoeveelheid aromaten terug tot bijna nul, waardoor de
kwaliteit van de basisolie aanzienlijk beter is, vertelde raffinaderijmanager Harro Van de Rhee in 2015 in een interview in Chemie Magazine : “In de nieuwe hydrocracker wordt vacuüm gasolie in een aangepast raffinageproces met behulp van waterstof en gepatenteerde katalysatoren omgezet in lichte producten en kunnen we een
hoge kwaliteit ultra-laagzwaveligediesel en basisoliën maken.” Door de extra conversiestap wordt de hydrocrackate, het aanvankelijk niet gekraakte bijproduct, volledig
omgezet in diesel en basisolie. In die twee componenten zit volgens hem de meerwaarde. “Vooral de Group II-basisolie die we straks gaan maken. Daardoor kunnen we winstgevend
blijven, samen met het feit dat de investering wordt gedaan in een site die nu al energie-efficiënt is.”

Belangrijke stappen
Minister Wiebes vindt het goed om te zien dat ExxonMobil belangrijke stappen zet in het verduurzamen van hun producten en processen. “Zo verminderen we de CO2-uitstoot. Deze investering van ExxonMobil in het energie-efficiënter maken van hun raffinaderij laat zien dat internationale bedrijven Nederland als veelbelovende vestigingslocatie zien om te verduurzamen. Daarmee kunnen we een koppositie innemen in de wereldwijde energietransitie.”

Zorgen in Texas
ExxonMobil is echter bezorgd over het vestigingsklimaat in Nederland door de dreigende extra CO2-heffing. Zo hebben de kabinetsplannen voor een extra CO₂-heffing voor de industrie op het Texaanse hoofdkantoor van ExxonMobil tot zorgen geleid over de stabiliteit van het Nederlandse vestigingsbeleid. ‘Het regeringsklimaat in Nederland werd door ExxonMobil altijd als bijzonder stabiel ervaren. Maar de mogelijke extra heffing heeft rimpels aan de horizon veroorzaakt”, zegt Jan Michielsen, ceo van ExxonMobil in de Benelux in een interview in het FD naar aanleiding van de opening.

Nederlandse afwijking
Michielsen heeft eveneens moeite met Nederlandse afwijking van de Europese doelstelling voor de reductie van CO₂-uitstoot voor de industrie. In Europa ligt die op 40% tot 2030, in Nederland komt die neer op 59%. Volgens Michielsen gaat ExxonMobil de Europese reductiedoelstelling sowieso halen. “Als je die 59% wil bereiken, ga ik ervan uit dat de Nederlandse overheid wel voor een gelijk speelveld ten opzichte van de rest van Europa zorgt. We moeten met dezelfde wapens strijden.” In andere woorden: de overheid moet in de kosten van de extra investeringen bijspringen. “Een fabriek moet zijn investeringen wel terug kunnen verdienen”.

Lees hier het persbericht