Fotobijschrift: Toine Janssen, CEO Isobionics, Ruud Burlet, gedeputeerde van de Provincie Limburg en Bert Kip, CEO van Brightlands Chemelot Campus, gaven 2 juni het officiële startsein voor de bouw van de destillatie-plant van Isobionics op de campus (foto: BASF).

De CEO van biotechbedrijf Isobionics gaf 2 juni samen met de gedeputeerde van de provincie Limburg en de CEO van Brightland Chemelot Campus het startsein voor de bouw van de destillatie-plant van Isobionics op de campus. Hiermee zet BASF – die de onderneming in 2019 overnam – een volgende stap in de productie van natuurlijke geur- en smaakstoffen. Doel is om in november met de productie te starten.

De wijze waarop Isobionics natuurlijke geur- en smaakstoffen maakt is uniek in de wereld. Dankzij een innovatief fermentatieproces is Isobionics uitgegroeid tot een succesvol biotechbedrijf. Een van de eerste producten die het bedrijf op de markt bracht, is de geur- en smaakstof valencene, die onder meer wordt gebruikt in frisdranken. Het is genoemd naar de Spaanse stad Valencia, 100 jaar geleden de bakermat van de sinaasappelteelt.

Milieuvriendelijk productieproces

“Wij maken het op een milieuvriendelijke manier en met minder grondstoffen”, vertelt Toine Janssen, CEO Isobionics. “De productie op basis van fermentatie is vele malen duurzamer dan het originele proces waarvoor er twee vrachtwagens sinaasappels nodig zijn om één kilogram valencene te maken en grote hoeveelheden energie.” Isobionics valencene levert zo een constante hoge kwaliteit en is onafhankelijk van weers- en oogstomstandigheden.

Het bedrijf ontving subsidie van de provincie Limburg om de bouw van de destillatieplant mede mogelijk te maken. Janssen is er blij mee. “Dankzij de steun van de provincie en de mogelijkheden op de Brightlands Chemelot Campus kunnen we zelf gaan destilleren en ons proces op betekenisvolle schaal uitvoeren. Door de gegevens die we nu gaan verzamelen wordt opschaling van het proces naar grotere installaties mogelijk gemaakt. Het is bovendien de bedoeling dat we dit jaar naast valencene zes nieuwe geur- en smaakstoffen gaan ontwikkelen, waaronder sandelhout en patchoeli.”

Versterking Limburgs ecosysteem

De verdere uitbreiding van Isobionics op de Brightlands Chemelot Campus toont volgens gedeputeerde Ruud Burlet aan dat bedrijven hierdoor kunnen groeien en ook bij volgende fases in hun ontwikkeling voor Limburg kiezen. “Daar zijn we trots op. De innovatieve biobased producten van Isobionics versterken het ecosysteem in Limburg op dit gebied.”
Ook Bert Kip, CEO van Brightlands Chemelot Campus is blij met de uitbreiding. “In de afgelopen jaren hebben we Isobionics steeds verder zien groeien op de campus. We zijn daarom zeer verheugd dat Isobionics ervoor heeft gekozen om zijn volgende uitbreidingsstap op de campus te zetten.”