Olie zou eind 2018 80 USD per vat kunnen gaan kosten

De olieprijs is sinds vandaag weer voor het eerst sinds 2,5 jaar boven de 60 USD uitgekomen. Met 61 USD per vat, zit de olieprijs in de lift. De protesten in Iran zorgden er de laatste dagen voor dat de prijs vrij stevig omhoog schoot.

Maar ook op de lange termijn lijkt het er op dat de olieprijs gaat stijgen. Yoo Chou Chong, CEO van Natixis Asset Management vertelde eerder deze week in een interview met CNBC dat hij verwacht dat eind 2018 een vat ruwe olie zo’n 80 USD zal kosten. In november 2014 was de olieprijs voor het laatst zo hoog.

Een afname in de productie is onder andere de oorzaak van de stijgende prijzen, maar ook de onzekerheid over welke afspraken zullen worden gemaakt op de Saudi Aramco IPO (waarvan de datum nog niet bekend is) speelt een rol.

Hoewel de onrust in Noord-Korea op allerlei niveaus invloed heeft op economische processen, is dat voor de olieprijs zeer beperkt, meent Yoo Chou Chong. “Investeerders nemen de dreigementen van Noord-Korea met een korrel zout en gaan er van uit dat men zijn gezonde verstand niet zal verliezen.”