Gisteren werd op de klimaattop in Spanje een rapport gepresenteerd waaraan zestien milieu-organisaties meewerkten. Shell, BP en andere oliebedrijven investeren de komende jaren nog eens 1,4 biljoen dollar in nieuwe olie- en gaswinning. Volgens de onderzoekers die aan het rapport hebben gewerkt vertaalt die investering zich in een extra uitstoot van 148 gigaton CO2, het equivalent van 1200 kolencentrales.

Een van de onderzoekers die namens Milieudefensie aan het rapport werkte is Laurie van den Burg. In een interview met het AD vertelt ze dat met het verbranden van de bestaande olie- en gasreserves de opwarming van 1,5 graad al wordt overschreden. Meer gasvelden, die nog decennia lang CO2 uitstoten, kunnen er volgens de onderzoekers simpelweg niet bij.

Niet voor niets wordt Shell in het rapport als eerste genoemd als het om investeerders in fossiele energie gaat. Alleen GazProm investeert meer dan Shell in fossiele energie. Als derde op de lijst staat ExxonMobil. Shell reageert op het rapport door te zeggen ‘zich niet te herkennen in de cijfers’. Volgens Shell worden productiedoelen niet gepubliceerd. Wim de Boer van Milieudefensie vindt die reactie ‘tekenend voor Shell’. “Dit rapport is tot stand gekomen door gedegen onderzoek vanuit zestien internationale organisaties. Die cijfers kloppen gewoon.”

Het Spaanse Repsol liet gisteren op de klimaattop weten dat het energieconcern in 2050 klimaatneutraal wil zijn. Verbranding van fossiele grondstoffen zal dan worden gecompenseerd met CO2 afvang. Ook verhoogt het bedrijf de investeringen in groene energie.

Het wordt de komende tijd echter steeds lastiger voor fossiele bedrijven om nieuwe projecten van de grond te krijgen. Diverse landen staan niet langer toe dat er nieuwe olie- of gasvelden worden aangeboord. Bovendien investeren pensioenfondsen, banken en investeringsmaatschappijen steeds minder in fossiele energie.

Eerder deze week publiceerde de VN een rapport waaruit blijkt dat met de huidige plannen van het Parijsakkoord de wereld nog altijd 3,2 graden zal opwarmen voor het einde van deze eeuw.