V.l.n.r. Relement CCO Monique Wekking, CEO Roger Blokland & CTO Stefano Lannacone (foto: Relement).

TNO’s Biorizon spin-off Relement vestigde zich begin maart jl. op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. Het bedrijf verwacht eind 2021 de eerste honderd kilo bio-aromaten te produceren via contract manufacturing. “De opschaling is essentieel om meer proefprojecten en applicatieonderzoek bij potentiële afnemers, zoals bindmiddelproducenten, te starten”, stelt Monique Wekking, CCO van Relement.

Relement komt voort uit het werk wat TNO verricht binnen Shared Research Center Biorizon. Onderzoekers van Biorizon, een initiatief van TNO en VITO, werken sinds 2013 op de Campus aan technologieën voor de productie van functionele bio-aromaten. Aromaten zijn essentiële bouwstenen voor de chemische industrie: maar liefst 40 procent van alle chemicaliën zijn aromatisch van aard. Ze voegen functionaliteit toe aan producten zoals kunststoffen, verven, coatings en smeermiddelen, waaronder krasvastheid, stabiliteit en UV-bestendigheid.

Duurzamer alternatief

Aromaten worden nu nog van aardolie gemaakt. De productie van deze chemische bouwstenen heeft een negatieve impact op het klimaat door de CO2-uitstoot. De bio-aromaten van Relement vormen een kwalitatief beter en duurzamer alternatief voor fossiele aromaten in bestaande producten. Zo draagt Relement bij aan een groene chemische industrie én betere producten, stelt het bedrijf.

Contract manufacturing

Relement koopt de hernieuwbare biobased grondstof furfural in voor de productie van bio-aromaten. Deze biobased grondstof wordt met name uit bagasse geproduceerd, een restproduct van suikerriet. “Furfural is een bekende grondstof in de biobased wereld”, licht Wekking toe. “Wereldwijd is er inmiddels jaarlijks zo’n 400.000 ton beschikbaar.” Het bedrijf is een overzicht aan het maken van bedrijven die op basis van contract manufacturing furfural kunnen verwerken tot bio-aromaten.

Unieke business propositie

Een van de eerste bio-aromaten die Relement op de markt brengt, is een alternatief voor fossiel ftaalzuuranhydride. Deze stof wordt onder meer toegepast in alkydverf. “Daar is momenteel geen biobased alternatief voor beschikbaar”, benadrukt Wekking. “Relement is het eerste bedrijf wereldwijd dat een biobased alternatief kan leveren in de vorm van near drop-in methylftaalzuuranhydride. De missing link om alkydverf werkelijk te vergroenen. Een unieke business propositie.” De marktomvang voor hoogwaardige aromaten in alleen alkydcoatings is zo’n 360 kton per jaar. De potentie om deze tot dusver petrochemische bouwstenen te vergroenen is enorm.

Substantiële CO2-reductie

De 100 procent biobased alkydverf verf gaat volgens Wekking niet alleen langer mee door een betere krasvastheid en UV-bestendigheid in vergelijking met de fossiele variant, hij is ook aanzienlijk duurzamer. Dat bleek vorige maand uit een onderzoek van CE Delft in opdracht van Circular Biobased Delta. Door het vervangen van petrochemische ftaalzuuranhydride door biobased 3-methylftaalzuuranhydride kan Relement vanaf 2027 per kilogram een CO2-reductie van 3,1 kg CO2-eq. realiseren. In totaal betekent dit een jaarlijkse CO2-reductie van 94 kt CO2-eq.

Prikkel voor industrie

De verf- en drukinktindustrie wil graag overschakelen op hernieuwbare grondstoffen voor de vergroening van de recepturen, maar zijn hiervoor van de grondstoffenleveranciers afhankelijk. “De overgang van het gebruik van fossiele naar hernieuwbare grondstoffen is een belangrijke prikkel voor de industrie”, stelt Wekking. Maar dat is voor een bedrijf niet voldoende om de switch te maken. Hiervoor is meer nodig, zoals de CO2-reductie die ze met bio-aromaten kunnen realiseren. Daarnaast heeft het biobased alternatief dat Relement nu als eerste wereldwijd op de markt brengt, een net iets andere structuur dan de op aardolie gebaseerde variant. Daarom is het volgens haar eenvoudiger toe te passen in verfrecepturen dan compleet nieuwe biobased componenten.

Superieure eigenschappen

De prijs van bio-aromaten is vooralsnog hoger dan de fossiele variant. Daarom richt Relement zich op bio-aromaten die extra functionaliteiten aan coatings geven, zoals een verbeterde krastvastheid, stabiliteit en UV-bestendigheid. Dat rechtvaardigt volgens Wekking de hogere prijs. Bovendien komt er wellicht extra wetgeving om de toepasing van biobased producten te stimuleren ten opzichte van op fossiele varianten. “De opschaling is essentieel om proefprojecten en applicatieonderzoek bij potentiële afnemers, zoals fabrikanten van bindmiddelen, van de grond te krijgen.”

Lees hier het meest actuele nieuws binnen de procesindustrie.