Shell en PGGM willen Eneco kopen

Pensioenfonds PGGM en Shell bundelen hun krachten om Eneco te kopen. Eerder werd bekend dat Eneco in het komende half jaar te koop zal worden aangeboden. De reden van verkoop: sinds de afsplitsing van Eneco van netbeheerder Stedin heeft Eneco geen publieke functie meer en willen de aandeelhouders gemeente Rotterdam en gemeente Den Haag (samen goed voor bijna 50% van de aandelen) hun investering te gelde maken. De verwachte opbrengst is 3 miljard euro.

Eneco maakte de afgelopen vijftien jaar veel werk op het gebied van duurzaamheid. Zo investeerde het bedrijf in zonneparken en windparken op zee. Die vergroening is ook de reden dat zowel PGGM als Shell interesse in het energiebedrijf hebben. Shell investeert nu jaarlijks 1 tot 2 miljard euro per jaar en dat bedrag zal de komende jaren alleen maar toenemen. Gister werd overigens ook bekend dat Shell instapt in een fonds dat plastic afval gaat opruimen. PGGM belegt op dit moment 3,26% van haar pensioengelden in duurzame fondsen en noemt duurzame beleggingen ‘een hoeksteen van haar beleggingenbeleid’.

Volgens Maarten Wetselaar, directeur Integrated Gas & New Energies bij Shell en PGGM-belegger Frank Roeters van Lennep, private markten bij PGGM, valt er uit de samenwerking tussen Shell en PGGM middels de overname van Eneco veel synergie te halen. Beide partijen willen vergroenen en kansen als deze zijn tamelijk schaars. Beide heren zijn dan ook voornemend om dit project voor langere tijd aan te gaan en van Eneco een duurzame speler te maken met een grote markt in Nood-West Europa.

Niet iedereen is blij met de geplande overname. Op de laatste aandeelhoudersvergadering van PGGM werd nog tegen een voorstel met vergaande vergroening gestemd. ‘Dat voorstel ging te ver’, vertelt Roeters van Lennep in een interview met het AD en het FD. Maar ook de bekendste milieubeweging van Nederland, Greenpeace, startte onlangs een petitie getiteld ‘Samen houden we Eneco groen’, waarin bezwaar werd gemaakt tegen Shell als nieuwe Eneco eigenaar. “Waarom zouden we iets kopen en het vervolgens kapot maken?” vraagt Wetselaar zich af.

Of de koop doorgaat, is nog lang niet zeker. De komende maanden zal er meer duidelijk worden.