Na enkele maanden van onderzoek concludeert het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) dat de NAM ‘niet alert’ is geweest op het tankenpark in Farssum en dat daardoor aardgascondensaat naar het riool heeft kunnen lekken.

Vorig jaar lekte er in oktober in enkele dagen zo’n 30.000 liter aardgascondensaat in het afwateringskanaal in Farssum. Aardgascondensaat komt vrij bij de winning van aardgas en bevat onder andere de stof benzeen. Omwonenden hadden gedurende die dagen last van misselijkheid en hoofdpijn, maar volgens zowel het RIVM als de GGD zijn er geen lange termijn gevolgen voor de gezondheid van de omwonenden.

Er zijn echter wel degelijk fouten gemaakt, concludeert Pieter van den Bergen van het SodM in een interview met RTV Noord. “Men is teveel gaan vertrouwen op de beveiliging”, zegt de woordvoerder. “Als je kleine storingen verwaarloost, kan een optelsom van fouten een incident veroorzaken. Dat is hier gebeurd.”

Pijnlijk is dat de NAM vijf dagen nodig had om de lekkage te constateren en volgens het SodM is de NAM daarin tekort geschoten. “De bewoners zijn hierdoor onnodig lang blootgesteld aan het aardgascondensaat”, zegt Van den Bergen.

Het SodM heeft de NAM ‘bestuursrechtelijke maatregelen’ opgelegd. Sancties volgen pas als die maatregelen niet worden opgevolgd.