Dat het nooit saai is bij Tata Steel blijkt ook deze week weer. Terwijl er nog maar kort geleden werd gesproken over verzelfstandiging, of nationalisering van Tata IJmuiden, blijkt nu dat er gesprekken plaatsvinden tussen IJmuiden en het Zweedse SSAB.

Overname

De Zweden zijn in gesprek met Tata India en Tata IJmuiden over een mogelijke overname van de Nederlandse tak. De verlieslijdende Britse tak van het Tata concern hoort daar niet bij. Daarvoor wordt naar een andere oplossing gekeken.

Lulea

Interessant is dat het Zweedse SSAB in Lulea deze zomer ‘s werelds eerste duurzame staalfabriek opende. Als basis wordt er in dit nieuwe productieproces gebruik gemaakt van groene waterstof.

Vergroening

Critici, maar ook oud-Tata kopstukken menen dat IJmuiden veel sneller moet verduurzamen om mee te kunnen in de internationale concurrentiestrijd. Een overname door SSAB zou het traject naar CO2-vrij staal kunnen versnellen. Het huidige beleid van Tata is in eerste instantie gericht op het afvangen van CO2. Tata participeert daarnaast in een groot waterstofproject met het Amsterdamse havengebied.

CO2-heffing

Met het oog op de CO2-heffing, die steeds hoger wordt naarmate de tijd vordert, zou het voor Tata IJmuiden interessant kunnen zijn om sneller te vergroenen dan het huidige beleid dicteert. Volgens oud-directeur Piet Joustra is de kans dat die vergroening doorzet groter dan wanneer het bedrijf in Indiase handen blijft, zo blijkt uit een interview met de NOS.

Niet aansturen

Op de wekelijkse persconferentie afgelopen vrijdag wilde Stephanie van den Berg van persbureau Reuters weten of er in de gesprekken over de overname een rol is weggelegd voor de regering, vooral als het over werkgelegenheid en duurzaamheid betreft. Rutte: “Nou, er is intensief contact met Tata, al heel lang, om te kijken hoe wij hen kunnen helpen met hun plannen om competitief te zijn, om groen te zijn. En ook toekomstbestendig te zijn. Het is één van de modernste staalbedrijven van de wereld. We mogen er echt trots op zijn dat dat in Nederland staat. Dus we kijken met belangstelling naar deze ontwikkeling en we hebben natuurlijk benadrukt dat het behoud van werkgelegenheid van groot belang is, en ook die vergroening. Het zijn natuurlijk commerciële zelfstandige ondernemingen. Dus de rol van de overheid is niet dat wij dat gaan aansturen. Maar we gaan dat natuurlijk met grote interesse volgen”

Foto: Tata Steel