RDM Traininsgplant in bedrijf

Er is een nieuwe praktijktraining gestart van de Stichting Samenwerken voor Veiligheid en Deltalinqs. Het is een reactie op het feit dat steeds meer chemiebedrijven eigen Safety Centers oprichten. Probleem is daarbij echter wel dat overal verschillende instructies worden gegeven. Om dit te voorkomen ontwikkelden de brancheorganisatie Deltalinqs en SSVV een nieuwe praktijktraining. De training biedt niet direct een procesoptimalisatie, maar de veiligheid wordt wel verbeterd. Recentelijk werden aannemers en het eigen personeel getraind om zo veilig mogelijk te werken.

Medeverantwoordelijk is Ron Bal, 38 jaar werkzaam in de industrie, momenteel plantmanager van de RDM trainingplant.  Na een lange lijst van leidinggevende functies in de industrie, is hij nu werkzaam bij DT&S, Detalinqs Trainings en Services. Dat is de organisatie die allerlei trainingen organiseert  namens  Deltalinqs, dat onder andere ook verantwoordelijk is voor de RDM trainingplant.

Bal: ”Het doel is niet zo zeer om het productieproces te verbeteren, maar wel de veiligheid. De toegevoegde waarde van onze trainingen is dat we in een zeer realistische omgeving allerhande trainingen kunnen geven die gericht zijn op de veiligheid in de  petrochemie. Je traint hier in een hele unieke en zeer realistische omgeving. Naast de training gericht op het vaktechnische deel kun je je ook richten op de training van de procedurekant en een stuk vakmanschap. Daarnaast kun je ook de gedragscomponent op een hele goede manier trainen, wat een hele goede zaak is en de veiligheid ten goede komt.”

De organisatie van trainingen is niet nieuw voor Bal. Deltalinqs verzorgt dit al lange tijd. “Training Event Management, het bedrijf waar ik voor werk, is al meer dan 17 jaar actief op dit gebied. Wij faciliteren nu daarin”, zegt Bal. “Als een klant van ons een training wil hebben, dan zorgen wij dat er trainers geselecteerd worden en dat de training verzorgd wordt. Wij geven zelf niet de training, maar zorgen wel dat de training aan de kwaliteitseisen voldoet.”

Zijn er al successen te melden? Bal: “Deze week maakt een klant voor het eerst gebruik van de training  ‘risicobeheersing in de petrochemie’. Dat is de training waar we het hier over hebben.”

In Process Control 5 van 2017 schreven we over de ontwikkeling van het nieuwe trainingscentrum.