Akkoord nieuw cao: medewerkers Chemours beëindigen staking

Vakbond FNV en chemiebedrijf Chemours hebben afgelopen vrijdag een akkoord bereikt over een nieuw cao voor 350 van de 500 medewerkers. Zij gaan er in twee jaar structureel 3,9% op vooruit bovenop de automatische prijscompensatie. Daarmee komt er een einde aan de staking bij het Dordtse bedrijf. 

Naar schatting is de automatische prijscompensatie 3,1%, zodat zij er in totaal structureel 7% op vooruit zouden gaan. De directie heeft ook concrete afspraken gemaakt om het generatiepact uit te werken. De vakbondsleden wilden een regeling treffen waarbij ouderen beter het werk konden volhouden en er ruimte zou komen om nieuw en jonger personeel aan te nemen. 

Verder zijn er afspraken gemaakt over een volledig doorbetaald verlof voor de partner bij geboorte en is het budget voor ontwikkeling verhoogd. Ook komt er een nieuwe regeling voor een prestatiebonus.

Voor de zomer liepen de onderhandelingen over een nieuw cao tussen Chemours en FNV spaak. Nadat het bedrijf niet over de brug kwam na een laatste ultimatum eind september, legden de medewerkers op 30 september het werk in de fabriek plat. Sinds donderdag zorgden de stakers ervoor dat er ook geen producten uit voorraad aan klanten geleverd werden. FNV Processindustrie bestuurder Nurettin Altundal zegt trots te zijn dat de medewerkers met hun actie deze uitkomst hebben bereikt: “Het is jammer dat staken nodig was, maar medewerkers krijgen nu tenminste een fatsoenlijk deel van de winst.”