SABIC, PLASTIC ENERGY en Renewi zetten een eerste stap in chemisch recycleren van gemengd plastic afval in Nederland (foto: SABIC).

Vorige week werd duidelijk dat de grootste overname in de petrochemie ooit op handen is. Het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco koopt een meerderheidsbelang van 70% in het eveneens Saoedische SABIC. De overige 30% van de aandelen wordt verhandeld op de markt.

Aramco is goed voor zo’n tien procent van de totale mondiale aardolieproductie. De overname van SABIS betekent dat Aramco zich, naast productie van ruwe olie, ook gaat richten op productie van brandstoffen en andere grondstoffen.

Een persvoorlichter van SABIC zegt desgevraagd: “De overname is nog niet helemaal rond. Er zijn nog juridische zaken die afgehandeld moeten worden. Voor SABIC betekent de overname dat Aramco en SABIC als een gezamenlijk team nieuwe plannen zullen ontwikkelen. We verwachten dat de overname soepel zal verlopen.”

Nu we toch in gesprek zijn met SABIC, hoe kijken ze daar tegen een mogelijke CO2-heffing aan? “We hebben de rapporten van de planbureaus bestudeerd en we zijn op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de Nederlandse politiek. We zullen op basis van de politiek en de cijfers uit de rapporten bekijken of we verdere stappen moeten ondernemen.”