Avantium gaat plantaardig PEF produceren

Avantium werkt aan de bouw van een gloednieuwe fabriek in Delfzijl waar plantaardig plastic (PEF) zal worden geproduceerd. PEF plastic kan regulier plastic in verpakking vaak vervangen en draagt daarmee bij aan het verkleinen van het afvalprobleem.

Avantium in Delfzijl is inmiddels een eind onderweg met de bouw van een nieuwe fabriek. In deze fabriek zal furaandicarbonzuur (FDCA) worden geproduceerd, wat de basis vormt voor PEF-plastic. Bij de productie van PEF plastic worden geen fossiele grondstoffen ingezet. Het materiaal is bovendien volledig biologisch afbreekbaar.

700 heipalen

Dit voorjaar werd er al druk geheid bij Avantium: zevenhonderd heipalen gingen de grond in. Inmiddels wordt er al beton gestort en funderingen aangelegd. Eind 2023 moet de fabriek operationeel zijn. Grote namen als Danone en Coca Cola zijn al sinds de opstartfase betrokken bij de nieuwe fabriek, maar inmiddels is ook Louis Vuitton Moët Hennesy geïnteresseerd in het PEF plastic voor de verpakking van bijvoorbeeld make-up en parfum.

Avantium is bovendien aan het kijken of andere bedrijven het PEF-plastic in licentie kunnen gaan produceren. Het Amerikaanse Terphane, producent van verschillende soorten folies en het Japanse Toyobo, een chemieconcern, zijn geïnteresseerd.

Koersstijging

Niet alleen de industrie is enthousiast over de bouw van de fabriek. Ook de beleggers hebben vertrouwen in het nieuwe product. De halfjaarcijfers lieten een verlies van ruim 17 miljoen euro zien door de enorme investering in de nieuwe fabriek. Desondanks steeg het aandeel van Avantium met dertien procent.

Twijfel

Toch is er nog wat twijfel over de mate waarin PEF daadwerkelijk biologisch afbreekbaar is. Volgens de Plastic Soep Foundation is PEF geen wondermiddel en zou het materiaal alleen echt duurzaam zijn als het, voordat het wordt weggegooid, oneindig vaak gebruikt kan worden. Volgens Avantium hangt de mate van afbreekbaarheid sterk af van de omstandigheden, zoals de temperatuur. Het bedrijf doet bovendien nog altijd aanvullend onderzoek naar de afbreekbaarheid van PEF plastic.

Foto: Avantium