Opening van de Avantium proeffabriek in 2018 (foto Avantium).

Avantium ontvangt 7,5 miljoen euro subsidie van het Nationaal Programma Groningen. Het chemiebedrijf bouwt hiermee een 5 kiloton FDCA (furandicarboxylzuur)-fabriek op het Chemie Park in Delfzijl. Deze subsidie maakt deel uit van een financieringsmix van 30 miljoen euro.  Avantium en het Groningse consortium kwamen dit in januari 2020 overeen.

FDCA is de belangrijkste bouwsteen voor PEF (polyethyleen furanoaat), een plantaardige, volledig recyclebare kunststof. PEF biedt volgens het chemiebedrijf milieuvoordelen en een uitstekende functionaliteit.

De multinationals Coca-Cola en Danone investeren al sinds 2014 in de ontwikkeling van PEF door Avantium en ook bierbrouwer Carlberg ziet de voordelen van het nieuwe bioplastic. De FDCA-fabriek start volgens plan in 2023 op. De plant zorgt voor ongeveer 60 banen in de regio.

Duurzame chemische industrie

Avantium CEO Tom van Aken: “We zijn blij met de steun van het Nationaal Programma Groningen voor de bouw van onze eerste commerciële fabriek. Met de Noordelijke regio delen we de ambitie om een volledig duurzame chemische industrie te realiseren”.

MEG-plant

Naast het bioplastic PEF richt Avantium zich onder andere op de productie van biologische mono-ethyleenglycol (MEG) in Delfzijl. MEG is een belangrijke grondstof voor PET-plastic. Bij de productie van MEG worden nu vooral fossiele grondstoffen gebruikt. Avantium vervangt ze door biologische alternatieven.