Avantium heeft onlangs de eerste suikers, glucose en lignine geproduceerd uit houtresten van Nederlandse bossen in de proeffabriek op het Chemiepark Delfzijl. “Sinds de opening van onze proeffabriek met een capaciteit van 20 ton, halverwege 2018, testen we of alle technische onderdelen goed functioneren. Ook testen we de economische haalbaarheid, voordat we opschalen naar een commerciële fabriek”, zegt plant manager Ronny Pals.

Bij bewezen technische en economische haalbaarheid wordt de proeffabriek de opmaat voor een commerciële fabriek (capaciteit 130.000 ton) die is voorzien in 2023. Hierbij werkt Avantium nauw samen met de buurbedrijven op de site, zoals Nouryon. Avantium kreeg voor de proeffabriek 1,8 miljoen euro subsidie van de Provincie Groningen via het ‘Regionale Investeringssteun Groningen’.

Radicale verbetering
“Allereerst hebben wij onderzocht of de gekozen materialen en technieken met de gebruikte chemicaliën om kunnen gaan. Daarnaast hebben we de opschaling van lab naar pilot onderzocht”, aldus Pals. In de proeffabriek wint het bedrijf, middels de DAWN Technologie (letterlijk vertaald: Dageraad), suikers, glucose en lignine uit houtresten van Nederlandse bossen die kunnen dienen als grondstoffen voor chemie- en fermentatieprocessen en energieopwekking. De DAWN Technologie is gebaseerd op een bestaand industrieel proces dat door Avantium radicaal is verbeterd. Door middel van zuur worden de suikers gescheiden van het basismateriaal, waarbij het water- en energieverbruik drastisch zijn verminderd.

Biolignine in asfalt
De lignine is niet alleen geschikt voor energieopwekking. Een interessante toepassing is de ontwikkeling van bio-asfalt. De helft van het fossiele bitumen is inmiddels in verschillende demoprojecten in Nederland vervangen door het natuurlijke bindmiddel lignine. De kwaliteit van het bio-asfalt is volgens de Universiteit Wageningen vergelijkbaar met die van conventioneel asfalt. Dit is goed nieuws voor een internationale asfaltindustrie die actief op zoek is naar biobased alternatieven.

Nieuwe organisatie
Avantium zette in Delfzijl een nieuwe organisatie neer met nieuwe technieken, processen en mensen. Pals: “We hebben hard gewerkt aan trainingsplannen om onze mensen op te leiden en we hebben veel gedaan aan teamvorming. Bij de selectie is, naast harde opleidingseisen als Vapro C, gelet op of ze in het team pasten.” Het aantal medewerkers is in fases van zes (in maart 2018) gestegen naar 19 mensen nu.

Zij-instromers
Ook in de bedrijfsvoering streeft Avantium zoveel mogelijk maatschappelijk verantwoord ondernemen na. “Wildeman doet de logistiek voor ons, Stork doet het technisch onderhoud en de schoonmaak wordt door Fivelingo gedaan. Verder hebben we nog drie zij-instromers die worden opgeleid tot procesoperator. We proberen zoveel mogelijk te doen met de lokale economie.”

Lees hier het bericht op de website van het Chemie Park Delfzijl.