Avantium is weer de volledige eigenaar van Synvina 

Synvina is weer helemaal eigendom van Avantium. Het bedrijf heeft BASF uitgekocht, waarmee Avantium een samenwerkingsverband had. Avantium heeft per 1 februari 2019 Marcel Lubben als managing director van Synvina aangesteld. Aan Lubben de taak de YXY technologie verder te vercommercialiseren.

Met de aankoop van het aandelenbelang van BASF voor 13,7 miljoen euro, gaan het intellectueel eigendom, personeelsleden en assets van de YXY technologie ook over naar Avantium. Het heeft daartoe aan BASF 3,7 miljoen euro betaald, voor alle middelen die Synvina de afgelopen twee jaar heeft verworven.  Avantium is nu bezig om opnieuw te kijken naar de commercialisatie van de YXY technologie, waarmee plantaardige suikers omgezet worden in de chemische bouwsteen FDCA (furaandicarbonzuur) en PEF-verpakkingsmateriaal  (polyethylenefuranoate). PEF kan voldoen aan de vraag van toonaangevende merken en consumenten naar next generation materialen die milieuvriendelijk en recyclebaar zijn. PEF heeft de potentie om de markt te veranderen in een circulaire economie.

Avantium is nu van plan om in de eerste helft van dit jaar verdere informatie te geven wat betreft de nieuwe strategie van YXY. Zoals genoemd is Marcel Lubben benoemd tot Managing Director en hij sluit zich aan bij het leiderschapsteam van Synvina die verder bestaat uit Victor Vreeken (Chief Operations Officer) en Willem-Jan Meijer (Financial Director). Lubbens heeft 25 jaar gewerkt bij DSM in verschillende senior business posities zoals in licenties, in corporate venture capital en in technologie. Lubben was directeur van Reverdia, een samenwerking tussen DSM en Roquette, bedoeld voor de productie en verkoop van bio-based succinic zuur.

Synvina is nu een nieuwe business unit van Avantium, naast de bestaande Catalysis en Renewable Chemistries business units. Avantium’s hernieuwbare chemische programma’s zijn onder meer de zogenoemde Dawn Technology™, dat non-food materialen omzet in industriële suikers en lignine, en de Mekong technologie, die suikers omzet in plantaardige monoethylene glycol (MEG), dat toegepast wordt in de productie van materialen als hernieuwbare plastics en polyesters.