foto: Avantium

Henkel, wereldleider in lijmen, afdichtingsmiddelen en functionele coatings, tekende 23 januari een afnameovereenkomst van vijf jaar met Avantium. Het technologiebedrijf in duurzame chemie gaat FDCA (furandicarboxylic acid) leveren als groene bouwsteen voor lijmen van Henkel voor electronicatoepassingen. Avantium gaat FDCA produceren in de plant in aanbouw in Delfzijl. Die gaat in 2024 open.

Henkel zal FDCA kopen om innovatieve, hoogwaardige polyurethaanlijmen voor elektronicatoepassingen te lanceren. Henkel en Avantium zijn partners sinds 2019, toen Henkel toetrad tot het PEFerence consortium. Doel is om een innovatieve toeleveringsketen voor FDCA en PEF (polyethyleen furanoaat) op te zetten.
Henkel heeft voor het PEFernece-project de haalbaarheid van FDCA voor het gebruik van polyurethaanlijmen getest en positief beoordeeld. Het bedrijf besluit door te gaan en deze lijmen op de markt te brengen voor gebruik in elektronicatoepassingen, zoals consumentenapparatuur.

Duurzame bedrijfspraktijken

Henkel zet zich al jaren in voor duurzame bedrijfspraktijken. Het bedrijf bekleedt topposities in vele internationale indexen en ranglijsten en rapporteerde in 2021 een omzet van meer dan 20 miljard euro en een aangepast bedrijfsresultaat van ongeveer 2,7 miljard euro. Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan 52.000 mensen in dienst.
Als marktleider voor lijmen, afdichtingsmiddelen en functionele coatings levert Henkel een belangrijke bijdrage aan klimaatbescherming door innovatieve oplossingen te omarmen die recycling vergemakkelijken en CO2-besparing in de hele waardeketen mogelijk maken.

Circulaire economie

“Henkel innoveert voortdurend hoogwaardige en duurzame lijmen om onze klanten en ecosysteempartners te ondersteunen bij de implementatie van een circulaire economie. Avantium’s 100% plantaardige FDCA versterkt onze strategie om hernieuwbare koolstof op te nemen in onze technologische roadmap en biedt tegelijkertijd verbeterde prestaties in onze producten”, zegt Adrian Brandt, hoofd van het Bio-Renewable materials team bij Henkel Adhesive Technologies.

Verdere samenwerking

Het bedrijf kijkt uit naar een verdere samenwerking met Avantium in de komende jaren. “Voor ons is dit nog maar het begin, want we zien een groot potentieel voor FDCA in andere toepassingsgebieden dan elektronica, zoals verpakkingen, houtconstructie of textiellaminering.”
Volgens Bineke Posthumus, Director Business Development van Avantium Renewable Polymers ,is Avantium erg blij dat opnieuw een partner van het PEFerence consortium heeft besloten een afnameovereenkomst met Avantium te tekenen.

Nieuwe toepassingen

“Een van de voordelen van het werken met zo’n diverse groep gerenommeerde bedrijven binnen het PEFerence consortium is dat het ons in staat stelt om nieuwe toepassingen voor FDCA en PEF te creëren. Het besluit van Henkel om FDCA te gebruiken voor polyurethaanlijmen voor gebruik in elektronicatoepassingen is een mooi voorbeeld.”

Avantium fabriek

In april 2022 werd de eerste paal geslagen voor de Avantium fabriek in Delfzijl waar firaandicarbonzuur (FDCA) zal worden geproduceerd. FDCA is de belangrijkste bouwsteen voor de hernieuwbare kunststof PEF. In 2024 moet de Avantium fabriek klaar zijn en een jaar later moet er zo’n 5 kiloton FDCA op jaarbasis worden geproduceerd. Polyethyleenfuraanoaat (PEF) is een volledig hernieuwbare én plantaardige kunststof.

Interessant alternatief

PEF is een interessant alternatief voor PET en grote partijen in de food&beverage zijn sterk geïnteresseerd in de ontwikkeling van het bioplastic. Zo investeren CocaCola en Danone al sinds 2014 in de ontwikkeling van het nieuwe bioplastic. PEF is niet alleen hernieuwbaar en afbreekbaar, het biedt ook mogelijkheden die PET niet biedt. Zo zouden er in de toekomst papieren bierflesjes kunnen worden ontwikkeld die aan de binnenkant van een PEF coating zijn voorzien. Met PET is het coaten van papier niet mogelijk.