Bent u goed voorbereid op de Brexit?

Het leek er op dat de industrie nog twee jaar de tijd had, maar de kans bestaat dat eind maart het VK op geen enkele wijze meer onderdeel uitmaakt van de EU. Wat betekent dat voor de industrie en voor uw bedrijf? We spraken met econoom Mathijs Bouman.

Het hele gebeuren rondom de Brexit is bijna niet meer bij te houden, maar denk je dat door het afketsen van de deal er zicht is op een nieuw referendum? Dat is met geen mogelijkheid te voorspellen, maar feit is dat er mensen tegen de deal hebben gestemd, in de hoop dat de kans op een nieuw referendum daarmee groter wordt. Er is door sommige leden dus zeer tactisch gestemd.

Als je nu nog moet beginnen met het voorbereiden op de Brexit, ben je dan te laat? Welnee, dat kan zeker nog wel. Ondernemers komen vaak relatief laat in beweging en men is er altijd vanuit gegaan dat we nog twee jaar de tijd hadden.

Wat voor bedrijven zijn in de regel nog niet goed voorbereid? We hebben in Nederland duizenden MKB ondernemers die op dit moment uitsluitend naar EU-landen exporteren en ook aan het VK leveren. Die krijgen voor het eerst te maken met een land dat buiten die EU-verdragen valt. Dan is het nu wel tijd om dat te gaan regelen.

En dan komt het dus in orde? Nou, zo simpel is het niet. Ook als je jouw bedrijf goed hebt voorbereid, wil het niet zeggen dat je geen last krijgt van de Brexit. Sterker nog, al die bedrijven die zich niet goed hebben voorbereid zouden weleens voor allerlei opstoppingen kunnen gaan zorgen waarbij jij ook gewoon in de rij mag aansluiten.

Er is op dit moment niet veel speelruimte in de logistiek, klopt dat? Ja, vooral de versproducten gaan via een roll-on, roll-off systeem op de boot naar het VK. Daar is geen marge en als daar ook maar iets fout loopt, krijg je met vertraging te maken.

Als je een van de Brexit scans hebt doorlopen, zit je dan safe? Dat is eigenlijk het minimale wat je moet doen als bedrijf. Op zich zijn die scans natuurlijk prima, maar het grootste gevaar van de Brexit zit hem in de dingen die we nu niet kunnen voorspellen. Toen de Lehman Brothers in 2008 failliet gingen, zei iedereen: dat is maar een kleine bank. Maar niet veel later zat ASML zonder orders omdat iedereen in grote onzekerheid verkeerde. Het is die onzekerheid geweest die ons in een crisis heeft doen belanden. En dat is dus onmogelijk te voorspellen.

Check hier of uw bedrijf klaar is voor de Brexit.

Econoom Mathijs Bouman tijdens Machevo Connect 2018