Anti-Brexit demonstrators wave EU and Union flags outside the Houses of Parliament in London, Britain, January 30, 2018. REUTERS/Toby Melville - RC1A41866470

De chemische industrie in het Verenigd Koninkrijk maakt zich grote zorgen over de extra kosten die de Brexit met zich meebrengt. Sinds 2007 hebben de Europese chemiebedrijven met veel pijn en moeite een omvangrijke stoffendatabase bij het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) in Helsinki opgebouwd, waar alle in de EU gebruikte stoffen geregistreerd staan. De vrees bestaat dat sommige chemische stoffen die nu nog gewoon beschikbaar zijn, straks uit het VK verdwijnen. Dat schaadt de concurrentiekracht van de Britse economie.

Door de Brexit op 1 januari 2021 wordt het VK uit het zogeheten REACH-programma gegooid, en gaan de Britten hun eigen bibliotheek aanleggen, meldt het FD. Maar daarvoor is het essentieel dat Londen en Brussel een akkoord sluiten over het delen van data, want anders zullen de Britse firma’s peperdure toegangsrechten moeten kopen voor de Europese database. Zulke rechten kosten voor sommige chemicaliën honderdduizenden euro’s.

Kosten boven 1 miljard euro

De Britse chemiesector vreest dat de kosten hiervoor tot boven de 1 miljard euro zullen oplopen. “De sector is enorm bezorgd over UK REACH”, zegt Neil Hollis van de Britse tak van BASF hierover. “Dit levert niets op, chemicaliën worden er niet veiliger van. De concurrentiekracht van de Britse industrie wordt verzwakt. We vrezen ook dat sommige stoffen die nu nog beschikbaar zijn, door de hoge kosten zullen verdwijnen van de Britse markt. Op den duur schaadt dat de productiviteit, de concurrentiekracht en de investeringen in het VK.”