Drie koolstofbedden reduceren FRD903 lozingen Chemours aanzienlijk

Chemours in Dordrecht maakt grote vorderingen in een proef met drie grote koolstofbedden van Desotec om zo de lozingen van FRD903 naar het oppervlaktewater aanzienlijk te beperken. Het chemiebedrijf zit nu op minder dan 305 kilogram per jaar, maar heeft er alle vertrouwen in dat het de uitstoot verder kan reduceren tot minder dan 148 kilogram per jaar zoals de in de door de provincie Zuid-Holland aangekondigde toekomstige vergunning.

Chemours startte in juli 2017 met een proef op kleine schaal met een filterinstallatie en koolstofbedden om de uitstoot naar water van FRD903 te reduceren. Daarnaast maakt het bedrijf op verschillende plaatsen in de haar fabrieken gebruik van filterinstallaties en omgekeerde osmose.
Uit de resultaten van de proef die volgend jaar zomer wordt afgerond, blijkt volgens woordvoerder Jeroen Bruning van Chemours dat de koolstofbedden bij grote volumes afvalwater met zeer lage concentraties stoffen het beste resultaat halen in vergelijking met andere technieken, zoals filtratie en omgekeerde osmose.

Voorfiltratie
Chemours liet het afvalwater aanvankelijk eerst bezinken in een bassin met de omvang van een voetbalveld om het vervolgens via twee vuistdikke leidingen door de koolstofbedden te voeren. De koolstofbedden zuiveren ongeveer 50 kubieke meter afvalwater per uur. De koolstofbedden raakten volgens Bruning echter snel verzadigd omdat er ook andere bestanddelen in het afvalwater meekwamen. Daarom maakt het bedrijf nu gebruik van voorfiltratie. De drie koolstofbedden zitten in containers in de vorm van een tank en staan achter elkaar geschakeld. Twee zijn er continu in bedrijf en Chemours schakelt de derde in als het actief kool in een van de andere installaties is verzadigd.

Verbranden
Wanneer het actief kool het GenX-bestanddeel FRD903 volledig heeft opgenomen, gaat het naar een afvalverwerker in België. Deze partij verbrandt het kool op hoge temperaturen in een trommeloven. Hierdoor breekt FRD903 volgens Bruning volledig af. Het bedrijf heeft er volgens hem alle vertrouwen in dat het de uitstoot van FRD903 terug kan brengen van de huidige jaarlijkse emissielimiet van 2035 kilogram zoals vastgesteld door de provincie Zuid-Holland in de vergunningsherziening van 21 april 2017 tot 148 kilogram of lager vanaf 1 januari 2019.

Lees hier het persbericht