Drones op waterstof voor offshore applicaties

Het Koreaanse Doosan Mobility Innovations (DMI) stelt middels een partnerschap met Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN) maritieme drones beschikbaar voor test- en demonstratievluchten bij offshore projecten. Interessant is dat de drones op waterstof vliegen.

Offshore projecten zullen de komende tijd steeds belangrijker worden. Niet zozeer voor de winning van olie en gas uit de Noordzee, maar vooral voor de opwekking van duurzame elektriciteit. Vooral bij windmolenparken, waar de applicaties verspreid staan opgesteld op een groot oppervlak, zouden drones een belangrijke rol kunnen spelen voor snelle inspecties.

Actieradius

Waar er bij elektrische voertuigen een afweging moet worden gemaakt tussen gewicht van de accu’s en de actieradius, is dat bij elektrische drones een nog veel lastiger balans. Een drone met een flinke actieradius of vliegtijd, wordt al snel te zwaar om te kunnen functioneren. Drones met een grotere actieradius, zoals de drones die voor militaire toepassingen worden ingezet, hebben niet alleen vleugels om het bereik te vergroten, maar vliegen doorgaans op fossiele brandstoffen.

Verticaal

Drones die voor maritieme toepassingen geschikt zijn, moeten niet alleen een grote actieradius hebben, maar moeten ook verticaal kunnen opstijgen, landen en (als een helicopter) stil kunnen hangen. En dat kost altijd meer energie dan een drone die als een vliegtuig opstijgt en landt. Om dit soort drones te verduurzamen, wordt er al enige tijd geëxperimenteerd met drones die uitgerust zijn met een waterstof brandstofcel.

300 bar

Zo werd eind vorig jaar een prototype waterstof drone ontwikkeld door de Koninklijke Marine en TU Delft. Deze drone is uitgerust met een 800 watt brandstofcel die gevoed wordt door waterstof die wordt opgeslagen in een 6,8 grote tank van carbon met een werkdruk van 300 bar. Met twee paar vleugels met een spanwijdte van 3 meter en 12 motoren kan deze drone 3,5 uur vliegen, maar ook verticaal starten en landen.

Noordzee

Recenter is Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN) een partnerschap aangegaan met het Koreaanse Doosan Mobility Innovations (DMI). Bij dit Koreaanse bedrijf worden waterstofdrones al op commerciële schaal verkocht. NHN en DMI gaan nu samen, als onderdeel van het Maritime Emerging Technology Innovation Programma (METIP) de geschiktheid van deze waterstofdrones onderzoeken bij maritieme toepassingen op de Noordzee.

Omstandigheden

DroneQ Aerial Services, een van de partners van het METIP programma, neemt als drone operator deel aan het project. John Troch, medeoprichter van DroneQ vertelt: ”Deze drones hebben een vliegduur van twee uur en zijn bestand tegen slechte weersomstandigheden. Dit maakt ze uitermate geschikt maakt voor complexe maritieme toepassingen.”

De waterstofdrones zullen niet alleen windmolenparken inspecteren, maar kunnen ook een belangrijke bijdrage gaan leveren in de ontmanteling van fossiele applicaties, inspecties van scheepsverkeer, toezicht op natuurgebieden, overzicht bij CCS-projecten, enzovoorts.