DSM en VDL maakten 15 miljoen mondkapjes

Bij het uitbreken van de pandemie waren ze niet aan te slepen: mondkapjes. Toen de prijzen omhoog schoten en er vanuit het buitenland vaak slechte kwaliteit mondkapjes werden geleverd, staken DSM en VDL de handen uit de mouwen. Nu de pandemie bijna over is, zijn de mondkapjes niet meer nodig.

Nederland bleek niet zelfvoorzienend te zijn als het om mondkapjes gaat. Door de plotselinge extreem grote behoefte aan medische mondmaskers ontstond begin 2020 een schaarste aan de beschermingsmiddelen. De prijzen schoten door het dak en leveringen vanuit het buitenland bleken niet altijd even betrouwbaar te zijn.

Voor machinebouwer VDL en chemiereus DSM was dat voldoende reden om in Nederland een productielijn op te zetten waar snel betrouwbare FFP2-maskers zouden kunnen worden geproduceerd. De joint venture kreeg de naam Dutch PPE Solutions en in Helmond werd snel een productielijn opgezet. De grondstoffen werden geproduceerd in Geleen bij DSM.

Het grootste gedeelte van de tot nu toe 15 miljoen geproduceerde mondkapjes werd door de Nederlandse overheid ingekocht: 11,6 miljoen mondkapjes belandden in Nederlandse ziekenhuizen.

Nu de pandemie zo goed als over is, wordt de productie waarschijnlijk binnenkort stilgelegd. Er zijn nog voldoende grondstoffen beschikbaar, maar naar verwachting zal de vraag naar de beschermingsmiddelen sterk afnemen. De productielijn zal waarschijnlijk eind dit kwartaal worden stilgelegd, maar als het nodig is, kan de joint venture weer heel snel opstarten.

Foto: Dutch PPE Solutions