(Duitse) industrie verliest steeds meer terrein t.o.v. China: tijdperk van ‘Chinese troep’ is voorbij

(Duitse) industrie verliest steeds meer terrein t.o.v. China

NRC publiceert deze week een interessant achtergrondartikel over de opmars van de Chinese exportindustrie. En daarbij gaat het allang niet meer om goedkope alternatieven van slechte kwaliteit. Vooral Duitsland verliest steeds meer terrein ten opzichte van de Chinezen.

China is allang niet meer het land waar uitsluitend namaakproducten van inferieure kwaliteit vandaan komen. Sterker nog, op sommige terreinen (bijvoorbeeld elektrisch aangedreven scooters) loopt het land voor op Europese landen. Waar het Italiaanse Vespa net aan één elektrisch model in de showroom heeft staan, heeft de klant bij het Chinese NIU de keuze uit een complete lijn snorfietsen en scooters. En niet van de minste kwaliteit. De accu’s zijn van Panasonic en de motoren zijn van Bosch.

Bussen

En dat is slechts een van de vele voorbeelden. In 2019 verloor VDL nog een enorme order lijnbussen ten koste van een Chinese bussenbouwer. Het Institut der Deutschen Wirtschaft (IW) publiceerde onlangs een rapport waarin werd becijferd hoe Duitsland steeds meer terrein verliest op de export van hoogwaardige producten, ten koste van China. Het gaat daarbij niet alleen om elektrische auto’s, maar ook om machines, systeemtechniek, optische techniek en producten die in de chemie worden vervaardigd.

Spectaculair

De toename van de export van hoogwaardige producten uit China naar EU-landen is vrij spectaculair. In 2000 was China goed voor slechts 2,6 procent, maar in 2019 was dat al 9,7 procent. De Duitse export registreert sinds een jaar of 15 daarentegen juist een afname. In 2005 was het aandeel van Duitsland nog 19 procent, in 2019 was dat 17 procent. Daar komt bij dat in de periode dat de Chinese export steeg, ten koste van de Duitse export, de wisselkoersen voordelig uitpakten voor de Duitsers. Was dat niet het geval geweest, was het verschil nog groter uitgevallen.

Appendages

Hoewel voor onder andere bepaalde specifieke appendages en meet- en regelapparatuur de meeste Chinese alternatieven geen gelijkwaardig alternatief vormen voor de Duitse producten, worden steeds meer Chinese producten geduchte concurrenten van hun Europese evenknieën. Ook is het allang niet meer zo dat hoogwaardige Chinese producten uit Europese onderdelen bestaan die in China geassembleerd zijn. Steeds meer hoogwaardige producten worden volledig in China ontworpen en vervaardigd.

Oneerlijk?

De Chinese concurrentie lijkt niet helemaal eerlijk te zijn, schrijft de auteur van het artikel. Niet alleen wordt Europese techniek niet altijd geheel vrijwillig gedeeld met de Chinezen, ook krijgen Europese bedrijven steeds vaker te maken met belemmerende factoren om hun producten naar China te exporteren.

 

Meer industrie nieuws