Niet-recyclebaar plastic heeft binnenkort een interessante nieuwe bestemming: in nog te bouwen fabriek in de Eemshaven waar het materiaal wordt omgezet in gas. Het bedrijf dat de fabriek zal gaan bouwen, S4 GroNext heeft daarvoor onlangs een subsidie van 2,8 miljoen euro van de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG) ontvangen.

In de nieuwe fabriek wordt de ‘feedstock’, in dit geval niet-recyclebaar plastic afval eerst tot korrels verwerkt. Daarna worden de korrels middels een chemisch proces omgezet in gas. Aan de installatie is een Kinext unit gekoppeld: een vliegwiel dat in korte tijd veel energie kan opslaan en kan terugleveren: een groot vermogen, maar een beperkte capaciteit.

De fabriek moet halverwege 2021 klaar zijn en zal zo’n 5000 vierkante meter beslaan. De fabriek levert bovendien 28 arbeidsplaatsen op.

Zowel de provincie Groningen als Groningen Seaport zijn enthousiast over de komst van de nieuwe fabriek. Zo zal de nieuwe fabriek een positieve uitwerking hebben op het vestigingsklimaat én verstevigt het de positie van de Eemsdelta in de circulaire economie.