energiebedrijven

EU gaat winsten energiebedrijven afromen ten gunste van consumenten en bedrijven met energie-armoede

De prijzen voor energie voor consumenten en bedrijven moeten fors omlaag. De Europese Unie wil dat bereiken door nivellering. Bedrijven die nu forse winsten maken op de energiemarkt, gaan hoge belastingen betalen ten gunste van consumenten en bedrijven die te maken hebben met torenhoge energierekeningen.

De EU gaat vanaf 1 december tot eind maart 2023 de winsten van energieproducenten afromen en met dat geld consumenten en bedrijven die hun energierekening niet meer kunnen betalen, compenseren.

Gas afsluiten

Door de hoge energieprijzen komen consumenten, maar ook bedrijven in het nauw. Processen worden stilgelegd, producties worden vertraagd en consumenten sluiten soms preventief hun gasaansluiting af. Aan de andere kant worden eer recordwinsten geboekt door energiebedrijven. Olie- en gasbedrijven zoals Shell, maar vooral bedrijven die duurzame energie opwekken kunnen zwarte cijfers schrijven die een paar jaar geleden onmogelijk waren geweest. Zo kostte een megawattuur stroom nog 30 euro. Tegenwoordig ligt die prijs tussen de 400 en 800 euro.

Prijsplafond

Er komt een prijsplafond van 180 euro per megawattuur voor de energieproducenten. Olie- en gasproducenten krijgen bovendien te maken met een extra winstbelasting van 33 procent. De maatregelen moet de energierekening van bedrijven en consumenten omlaag brengen. Of er ook een prijsplafond voor gas komt, is nog onduidelijk. De EU adviseert aan de lidstaten om het stroomverbruik met tien procent te verlagen. In de piekuren verplicht de EU een besparing van vijf procent.

De maatregelen moeten in totaal 117 miljard euro opleveren. Dat geld zal worden gebruikt om huishoudens en bedrijven te ontlasten.

Toch is niet iedereen onverdeeld enthousiast over de maatregelen. In een interview met de NOS vertelt energiedeskundige Martien Visser dat voor het slagen van de maatregelen alleen de daadwerkelijke extra winsten worden afgeroomd. Dat betekent dat de overheid ‘in de details van de boekhouding van die bedrijven moet kunnen kruipen’.

De plannen zijn nog niet definitief. Op 30 september stemmen de lidstaten.