Tata’s HIsarna naar India: zo zit het

Het bericht dat de HIsarna plant van Tata Steel naar India gaat, in plaats van IJmuiden, is feitelijk correct, maar door de NOS (daar baseerde onze redactie ons bericht op) onhandig verwoord.

Hoe zit het nu echt? Robert Moens, woordvoerder bij Tata Steel legt het ons zelf graag uit. “Je kunt dit bericht negatief interpreteren, maar dat strookt niet met de stemming van onze HIsarna mensen in IJmuiden. Die zijn namelijk blij dat Tata vertrouwen heeft in de HIsarna technologie en voor de tweede fase van het project akkoord heeft gegeven.”

De tweede fase? Jullie zitten dus nog steeds in het R&D traject? “Jazeker, de eerste fase is in IJmuiden plaatsgevonden en de ontwikkelingen zien er dermate veelbelovend uit dat de tweede fase wordt voortgezet in India. Daarna zal een derde fase volgen waar we de productie willen opschalen naar een miljoen ton per jaar en daarna komt de commercialiseringsfase.”

Het is dus niet zo dat de definitieve plant in India komt te staan? “Nee, integendeel. Als we met HIsarna progressie blijven boeken, zullen we waarschijnlijk op alle productielocaties op de HIsarna technologie overschakelen.”

Waarom is er voor de tweede fase dan voor India gekozen? “Allereerst is de plek niet heel relevant. CO2 is een mondiaal probleem, dus de plek van de plant speelt daar geen rol in. India is een strategische keuze en de kosten zullen daarin ongetwijfeld een rol in hebben gespeeld. Andere factoren zijn bij mij niet bekend.”

Wat wordt er in de tweede fase zoal onderzocht? “Onder andere CCS en CCU en diverse technieken om warmte terug te winnen.”

Zijn er gevolgen voor de banen in Nederland? “Nee, ik denk het eigenlijk niet. De plant in IJmuiden blijft namelijk ook gewoon door draaien. Als we in IJmuiden de tweede plant hadden gebouwd, hadden we de mensen uit de eerste plant daarop ingezet. Het betekent wel dat Nederlandse HIsarna medewerkers af en toe naar India zullen moeten reizen.”

Over de HIsarna plant in IJmuiden gesproken: de NOS meldde dat in die plant op termijn ook een miljoen ton staal per jaar zou moeten worden geproduceerd. “Dat kan natuurlijk niet. Nee, op termijn komt er in IJmuiden waarschijnlijk een nieuwe plant te staan die dan dus die miljoen ton zal kunnen produceren.”