FNV over Tata en Thyssen: hoe hangt de vlag er bij?

Vorige week werd bekend dat de fusie tussen Tata Steel en Thyssen Krupp, die in kannen en kruiken leek te zijn, ineens op losse schroeven bleek te staan.

FNV voorman Aad in ‘t Veld stond Process Control te woord. “Dit heeft veel impact. Het leek inderdaad allemaal rond te zijn, maar nieuwe ontwikkelingen hebben daar verandering in gebracht.”

Die ontwikkelingen hebben vooral betrekking op de inzage van Tata Nederland in het uittreksel van de overeenkomt tussen Tata en Thyssen. “Uit dat uittreksel blijkt dat er diensten naar lage lonen landen zullen worden uitbesteed en dat er dus waarschijnlijk méér banen zullen verdwijnen dan bekend was. Het is echter vooral onduidelijk of die banen nu al bij de voorspelde 2000 verloren banen zaten, of dat die er nog bijkomen. De enige die het volledige document in handen heeft is de CEO van Tata Steel. Ook dat vind ik al bijzonder vreemd.”

De onduidelijkheid wordt ook nog eens gevoed door het feit dat alle onderhandelingen in Mumbai plaatsvinden. Tata Steel Nederland zit daarbij niet aan de tafel.

Ook in Duitsland wordt er inmiddels geprotesteerd. “De Duitsers zijn bang dat wanneer het hoofdkantoor in Nederland wordt gevestigd, zij hun zeggenschap kwijtraken. En die medezeggenschap is een nogal gevoelig punt. Na de tweede wereldoorlog werd besloten dat de Duitse staalindustrie per bedrijf een zogenaamde ‘Aussichtsrat’ zou krijgen, een soort medezeggenschapsraad om te voorkomen dat de staalindustrie weer zou kunnen veranderen in een oorlogsindustrie.”

Voor In ‘t Veld staan de onderhandelingen inmiddels op scherp. “We hebben twee duidelijke eisen: we willen baas in eigen bedrijf blijven en we willen géén ontslagen. We zijn nu langzaam de druk aan het opvoeren.”

Waar tot een week geleden de Centrale Ondernemings Raad van Tata Nederland het niet eens was met directie van Tata Nederland, zitten beide organen inmiddels meer op één lijn. “De directie is het nu ook zat: ze willen duidelijkheid en transparantie in de onderhandelingen.”

Volgens In ‘t Veld zijn er twee scenario’s mogelijk: “Of Tata Steel gaat in gesprek met IJmuiden, of het wordt een lang en moeizaam gevecht. Ik weet wel dat de fusie nooit een succes zal worden als iedereen er tegen is.”