ASML leek het slachtoffer te zijn van een ‘Chinese samenzwering’ eerder deze week, maar daar is volgens Peter Wennink, topman bij ASML, geen sprake van. ASML is volgens het bedrijf beroofd door een groep eigen medewerkers en van een Chinese samenzwering is dus geen sprake.

De zaak loopt al sinds 2015. Toen spande ASML een rechtszaak aan tegen het Chinese XTAL. ASML verweet het bedrijf schuldig te zijn aan diefstal en kreeg van de rechter een schadevergoeding van 233 miljoen USD toegewezen. Het FD suggereerde in haar publicatie afgelopen dinsdag dat de Chinese overheid achter de diefstal bij ASML zou zitten.

De zes ex-ASML medewerkers die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan de diefstal, hebben weliswaar Chinese namen, maar volgens de chipfabrikant is er geen enkele reden om aan te nemen dat de Chinese overheid iets te maken heeft met het stelen van de bedrijfsgeheimen.

Ook over de gestolen informatie is onduidelijk. Bronnen zouden hebben vermeld dat het om complete blauwdrukken van lithografie machines zou gaan, maar volgens ASML gaat het slechts om een ‘klein onderdeel van een breed portfolio aan diensten’.

De handelsoorlog tussen de VS en China maken het probleem nog complexer. ASML wil koste van kost vermijden dat het conflict escaleert, vooral om China een grote afzetmarkt is voor lithografie machines. ASML is er echter van overtuigd dat de Chinezen de komende tijd de techniek van ASML nog hard nodig zullen hebben. Wennink zei in een eerder interview met NRC dat de Chinezen wat dat betreft nog steeds ‘lichtjaren achterlopen’.