Industrie groeit ondanks tekorten aan personeel en chips

Er is een tekort aan personeel en computerchips, de prijzen voor gas en energie zijn torenhoog, transportkosten zijn torenhoog en toch presteert de Nederlandse industrie uitzonderlijk goed. Hoe komt dat?

De industrie doet het gemiddeld over de hele linie beter dan men op basis van bovenstaande feiten zou verwachten. Trouw journalist Koos Schwartz schreef er een interessant artikel over in Trouw. Wie liever de samenvatting leest, kan bij ons terecht.

Opvallend goed

De druk op delen van de industrie is groot: personeelstekorten, chiptekorten en hoge energieprijzen. Sommige bedrijven krimpen noodgedwongen hun productie in, maar andere bedrijven doen het juist opvallend goed door de toename in de vraag naar producten. De totale industriële productie lag in 2021 (tot nu toe) 7,5% hoger dan vorig jaar.

De machinebouw bijvoorbeeld groeide dit jaar met een spectaculaire 35%, hoewel de groei sinds deze zomer aan het afvlakken is door het tekort aan chips. Het is dan ook niet gek dat vooral fabrikanten van chipmachines volle orderboeken hebben.

De sector die het meest te kampen heeft met het tekort aan chips is de auto-industrie. Nederland heeft een beperkte auto-industrie en dus veel minder last van het tekort dan buurland Duitsland.

Intelligent vs hard

Schwartz constateert dat de Nederlandse industrie ook goed presteert, ondanks corona. Waar tijdens de uitbraak van de pandemie door strenge lockdowns de industrie productie in omringende landen gemiddeld met 30% afnam, was dat in Nederland slechts 10%. Dat zat hem er vooral in dat we in Nederland een ‘intelligente’ in plaats van harde lockdown hadden. Bovendien herstelde de Nederlandse industrie ook sneller dan buurlanden. In januari van dit jaar was de productie alweer op pre-corona niveau. Op dit moment produceert de Nederlandse industrie meer dan voor corona, terwijl de buurlanden nog altijd onder het pre-corona niveau zitten.

Volgend jaar verwacht ING Research opnieuw een groei voor de industrie. Het tekort aan chips zal nog even blijven, maar de schaarste (en hoge prijzen) van grondstoffen zal afnemen.