Industrie wil bovenaan politieke agenda EU staan

De Industry4Europe coalitie, een vereniging waar internationale industriële branche-organisaties zijn aangesloten, heeft onlangs een manifest gepubliceerd met daarin de oproep aan de EU om de industrie bovenaan de politieke agenda te zetten.

In Nederland zijn diverse branche-organisaties lid van de coalitie, die wordt voorgezeten door Unife, de Europese vertegenwoordiger van de spoorwegindustrie.

In het manifest doet de coalitie een oproep aan toekomstige EU-parlementariers (23 mei 2019 vinden er opnieuw verkiezingen plaats) om de industrie bovenaan hun agenda zetten.  Zo wil de coalitie dat de (nog te kiezen) nieuwe Europese Commissie de Europese industrie toevoegt aan de zogenaamde ‘shortlist’ van het 5-jarig werkprogramma en dat er een vice-voorzitter specifiek voor de industrie wordt aangesteld. Volgens de coalitie is het belangrijk dat er met de nieuwe Europese Commissie een duidelijke en ambitieuze strategie wordt uitgewerkt voor de komende vijf jaar.

Volgens de coalitie wordt de rol van de Europese industrie niet voldoende onderkend. In het manifest wordt berekend dat maar liefst 52 miljoen mensen in Europa hun inkomen aan de industrie danken, direct en indirect. De industrie wordt echter bedreigd door een tekort aan goede arbeidskrachten en een steeds sterker protectionisme. In andere economische grootheden, te weten de VS, China en India, staat de industrie hoger op de agenda dan in Europa. “Wij, de ondertekenaars van dit manifest, rekenen op uw steun om ervoor te zorgen dat Europa een hub blijft voor een toonaangevende, slimme, innovatieve en duurzame industrie, die goed is voor alle Europeanen en voor de volgende generaties”, valt er in het rapport te lezen.

Het complete rapport is hier te downloaden.