Nieuwe Isobionics destillatie-plant op Chemelot geopend

Vorige week werd op het terrein van de Brightlands Chemelot Campus in Geleen de nieuwe destillatie-plant van Isobionics virtueel geopend. Toine Janssen, CEO van Isobionics verrichte de openingsceremonie. In juni afgelopen jaar werd het startsein voor de bouw gegeven.

Hernieuwbaar

Bij Isobionics worden natuurlijke geur- en smaakstoffen geproduceerd volgens een uniek procedé. Het proces is gebaseerd op fermentatie, die onder andere in de bierbrouwerij en productie van gist voor brood wordt gebruikt. Door gebruik te maken van hernieuwbare grondstoffen, die vervolgens worden omgezet in nieuwe stoffen middels schimmels en bacteriën, wordt een doelproduct vervaardigd. De destillatie-stap is de laatste fase van het proces.

Opschalen

De opening van de nieuwe destillatie-plant markeert het stadium waarin er wordt opgeschaald van laboratorium naar echte productie. Met de nieuwe plant is Isobionics in staat haar productie snel op te schalen en uit te breiden met nieuwe producten. Volgens Janssen zijn er op dit moment producten in ontwikkeling die mede dankzij de nieuwe planten die jaar nog kunnen worden geïntroduceerd.

Ook Steffen Götz van BASF Aroma Ingredients Business is blij met de nieuwe destillatie-plant. Volgens hem biedt de uitbreiding meer mogelijkheden tot samenwerking tussen BASF en Isobionics.

Sandelhoutolie

Een van de innovatieve producten van Isobionics is het recent ontwikkelde Santalol. Voor verschillende geurproducten wordt sandelhoutolie ingezet, maar deze boomsoort wordt met uitsterven bedreigd en staat daarom op een lijst met verboden houtsoorten. Isobionics heeft een alternatief voor sandelhoutolie ontwikkeld door maiszetmeel te fermenteren en te verwerken tot Santalol. Zo wordt er met hernieuwbare grondstoffen een duurzaam alternatief op de markt gebracht, dat even goed voldoet als de oorspronkelijke olie.

Meer weten? Kijk hier verder op de site van Isobionics.