Kan LNG de energiecrisis bezweren?

De energiecrisis legt industriële bedrijven het vuur aan de schenen. Diverse bedrijven hebben hun productie inmiddels verminderd of zelfs complete processen stilgelegd. Tegelijkertijd is de innamecapaciteit van LNG fors verhoogd. LNG kan lucht bieden, maar of dat de energiecrisis kan bezweren hangt van diverse factoren af.

Kan LNG de energiecrisis bezweren? We spreken er over met Hans Grünfeld, directeur bij VEMW. “Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne wisten we in Nederland en Europa dat de leveringszekerheid van gas ineens fors kleiner was geworden. Een alternatief binnen Europa is er niet. Dus moesten we kijken naar andere oplossingen.”

Drijvend platform

De innamecapaciteit van LNG werd vorige week met de ingebruikname van een drijvend LNG platform verhoogd met 8BCM. Volgens Grünfeld is dat een knap staaltje besluitvorming. “In 200 dagen is die capaciteit ineens met meer dan tweederde vergroot. Dat is niet niks.”

LNG is uitstekend geschikt om in te zetten in het Nederlandse gasnet. “Die LNG wordt bijgemengd in de bestaande mix en door de beheerder afgeleverd aan de klanten op basis van de gewenste specificaties. Voor de industrie is dat meestal hoogcalorisch gas, voor de consument is dat laagcalorisch gas. Om dat laatste te realiseren wordt er stikstof bijgevoegd. De specifiek daarvoor gebouwde stikstoffabriek in Zuidbroek is inmiddels bijna operationeel.”

Open markt

Technisch zijn er dus nauwelijks belemmeringen. Maar dat wil niet zeggen dat LNG de energiecrisis zal oplossen. Grünfeld: “Die 8 BCM extra LNG is mooi, maar je moet je realiseren dat we hier een open gasmarkt hebben. Dat geïmporteerde gas is dus niet gereserveerd voor Nederland. Andere landen kunnen daar ook aanspraak op maken. Of die dat doen hangt erg af van de situatie in die landen. Is het gastekort daar nijpend, zal men sneller LNG willen inkopen dan wanneer het tekort daar meevalt.”

Een tweede zeer relevante factor is de temperatuur in de komende winter. “Lagere temperaturen betekent natuurlijk meer gasverbruik,” vertelt Grünfeld, “maar dat gaat verder dan alleen Europa. Als men in Azië een koude winter heeft, zal men daar ook meer LNG importeren.”

Een derde factor is de betaalbaarheid van LNG. Grünfeld:”Op een gegeven moment kan de vraag zo hoog worden, dat het simpelweg niet meer op te brengen is voor bedrijven. Dat zie je nu in de praktijk gebeuren. We verbruiken nu al dertig procent minder gas dan vorig jaar.”

Noodklok

Dat de VNCI eerder deze week de noodklok luidde rondom de energiecrisis is wat Grünfeld betreft terecht. “Wat begon als een gascrisis is inmiddels ontaard in een energiecrisis, waar we ons echt zorgen over moeten maken. Het treft bedrijven hard. Bovendien zijn er sterke keteneffecten mogelijk: de vraag naar bepaalde producten kan ineens sterk verminderen. Dat soort effecten zijn niet op korte termijn af te wenden.”

Heb je interesse in vacatures binnen de industrie? Klik dan hier industrie vacatures.