Milieudefensie dreigt met rechter als grote uitstoters geen reductieplannen laten zien
Milieudefensie roept de 29 grootste CO2-uitstoters van Nederland op om een concreet en haalbaar reductieplan te presenteren. Doen ze dat niet, volgt wellicht een gang naar de rechter om dat plan alsnog af te dwingen. Maar heeft de industrie die plannen al niet liggen?
Tata Steel, KLM, Schiphol en andere grote uitstoters* moeten, net als iedereen, in 2030 minimaal 45% van hun uitstoot hebben gereduceerd. Ook banken en hun klanten moeten aan die eisen voldoen.
Milieudefensie wil drie dingen weten van de grote uitstoters: hoe groot hun CO2-uitstoot is, naar welk niveau dat zal worden teruggebracht en wat de kosten daarvan zullen zijn. Over drie maanden wil de organisatie de plannen in huis hebben. Gebeurt dat niet, is de gang naar de rechter een reeële optie.
Milieudefensie boekte vorig jaar succes met de klimaatzaak tegen Shell en met dat precedent én de Europese regelgeving met betrekking tot CO2-reductieplannen, denkt de organisatie een sterke zaak te hebben.
Binnen de industrie ontbreekt het echter niet aan plannen, zou men denken. Er liggen talloze initiatieven voor elektrificatie, waterstof en energiebesparing. Dat er nog relatief weinig concrete beslissingen zijn genomen, ligt niet zozeer aan de industrie, maar aan het ontbreken van beleid van het vorige kabinet. Met het nieuwe kabinet en de forse sommen geld die zijn gereserveerd voor verduurzaming zou daar snel verandering in kunnen komen.
Tata Steel laat bijvoorbeeld aan de NOS weten dat er al verduurzamingsplannen liggen waar dit jaar hard aan gewerkt zal worden. De oproep van Milieudefensie zal daar niets aan veranderen.
* Dit zijn de 29 grootste uitstoters volgens Milieudefensie: ABN Amro, ABP, Aegon, AholdDelhaize, AkzoNobel, Atradius, BAM Groep, Boskalis Westminster, BP, Dow, DSM, Exxon Mobil, FrieslandCampina, ING Groep, KLM, LyondellBasell, NN Group, PfZW, Rabobank, RWE, Schiphol, Stellantis, Tata Steel, Unilever, Uniper, Vion, Vitol, Vopak, Yara.