Shell verliest rechtzaak

Shell verliest rechtzaak: grote gevolgen voor de industrie zijn niet ondenkbaar

Shell heeft vandaag verloren in een rechtszaak die werd aangespannen door een aantal milieu-organisaties en 17.000 burgers. Het oordeel van de rechtbank luidt dat eind 2030 de netto CO2-uitstoot van Shell met 45% moet zijn verkleind ten opzichte van 2019.

Het is een van de meest spraakmakende rechtszaken voor de (fossiele)industrie. De zaak tegen Shell, aangespannen door Milieudefensie, Greenpeace, Fossielvrij NL, de Waddenvereniging en andere stichtingen, plus 17.000 burgers, kon dan ook op veel – internationale- belangstelling rekenen.

Iemand anders

Volgens de aanklagers dient Shell meer werk te maken van een snellere CO2-reductie. Shell bracht daar tegenin dat de wereld nog niet klaar is voor de overstap naar duurzame energiebronnen, dat het bedrijf al heel veel investeert in verduurzaming en dat als ‘zij het niet doen, iemand anders het wel doet’.

Maar de rechter oordeelde vandaag anders. “Samen met de leveranciers en afnemers is Shell verantwoordelijk voor een enorme CO2-uitstoot, die groter is dan die van veel landen, waaronder Nederland.” (Shell heeft een aandeel van 3% in de mondiale CO2-uitstoot)

45% verkleind

En die uitstoot heeft gevolgen voor de aanklagers: voor hun gezondheid en op hun recht ‘een ongestoord gezinsleven te leiden’. Het voornemen van Shell om haar CO2-uitstoot te reduceren met minimaal 20% voor 2030 en 45% in 2035, moet dus behoorlijk op de schop. De rechter heeft beslist dat eind 2030 de uitstoot ten opzichte van 2019 met 45% moet zijn verkleind.

Waterstof

De gevolgen voor de industrie kunnen enorm groot zijn: niet alleen kan deze rechterlijke uitspraak tot meer rechtszaken tegen grote partijen in de industrie leiden, maar de uitspraak dwingt Shell ook om sneller te investeren in duurzame energie, waaronder waterstof.

Het aandeel Shell zakte kort na de uitspraak significant, maar krabbelde voor het sluiten van de beurzen al weer enigszins op.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Shell reageerde vandaag als volgt:

“Er is dringend actie nodig om klimaatverandering aan te pakken. Daarom hebben we onze inspanningen versneld om tegen 2050 een energiebedrijf met netto nul uitstoot te worden, meebewegend met de samenleving, met korte termijn doelstellingen om onze vooruitgang te volgen.”​

“We investeren miljarden dollars in koolstofarme energie, waaronder laadpunten voor het opladen van elektrische voertuigen, waterstof, duurzame energiebronnen en biobrandstoffen. We willen de vraag naar deze producten vergroten en onze nieuwe energiebedrijven nog sneller opschalen.”

“We zullen ons blijven concentreren op deze inspanningen en verwachten in beroep te gaan tegen de teleurstellende uitspraak van de rechtbank van vandaag.”

Shell verliest rechtzaak: grote gevolgen voor de industrie zijn niet ondenkbaar – Meer industrie nieuws lezen?