Thales heeft een nieuwe directeur Cyber Defence. Roel van Rijsewijk volgt per 1 juni René van Buuren op. Van Buuren blijft werkzaam binnen Thales, maar gaat zich toeleggen op cybersecurity voor de marine sector.

Van Rijsewijk heeft een interessante filosofie over cybersecurity, die hij onder andere in zijn boek ‘Cyberrisico als Kans’ verder uitlegt. Volgens hem mag er optimistischer worden gedacht over cybersecurity: “Cyberrisico’s kunnen leiden tot waardevernietiging, maar vooral ook tot waardecreatie als je die risico’s kunt beheersen. Over cybersecurity wordt vaak heel zorgelijk gedaan, maar zo slecht gaat het helemaal niet. Zeker niet onder onze doelgroep. Dat zijn technologie-gedreven, innovatieve organisaties. Innovatie betekent nu eenmaal per definitie kwetsbaarheid voor risico’s. Cyber Defense en encryptie maken die risico’s beheersbaar.”

Het vermijden van digitale risico’s door bedrijven heeft volgens Van Rijsewijk ook een keerzijde. Volgens de nieuwe directeur is het belangrijk om de dreigingen onder ogen te zien en er mee om te leren gaan. Van die benadering wordt een bedrijf alleen maar sterker.  :”Vergelijk het met de angst om ziek worden. Je kunt je opsluiten in je huis, maar daar kom je niet verder mee. Als je contact wilt met de buitenwereld, is er altijd een risico dat je een virus oploopt. Dat is vervelend, maar als je immuunsysteem in orde is, is zo’n infectie hooguit even lastig.”

Digitale innovatie gaat gepaard met cyberrisico, weet Van Rijsewijk en volgens hem zien veel mensen vooral de kwetsbaarheden van die toenemende connectiviteit. “Je kunt het beter omdraaien: als je de risico’s die daar onvermijdelijk bij horen goed beheerst, kun je beter en sneller innoveren, waardoor je eerder waarde haalt uit je technologie, de mensen in je organisatie effectiever kunnen werken en je je klanten beter kunt bedienen.”

In zijn nieuwe functie als Directeur Cyber Defense bij Thales wil Van Rijsewijk vooral doorpakken op bovenstaand uitgangspunt: “Thales Group is wereldwijd betrokken bij kritieke infrastructuur op het hoogste niveau, van de financiële sector tot transportsystemen en van lucht- en ruimtevaart tot defensie. In al die toepassingen is cybersecurity een enabler: een absolute voorwaarde voor succes. De manier waarop Thales omgaat met cybersecurity om de weerbaarheid van organisaties te verhogen, ligt helemaal in mijn lijn.”