Nieuwe fluorgasvrije middenspanningsverdeler stelt nieuwe normen

middenspanningsverdeler

Nieuwe fluorgasvrije middenspanningsverdeler stelt nieuwe normen bij klimaatvriendelijke energiedistributie

  • Klimaatneutraal isolatiemedium “Clean Air” bestaat uitsluitend uit natuurlijke bestanddelen uit de omgevingslucht
  • Innovatieve drie standen lastschakelaar maakt fluorgasvrije energiedistributie tot 24 kilovolt op secundair distributieniveau mogelijk
  • Ongewijzigde compacte afmetingen en consistente behandeling maken een eenvoudige, toekomstbestendige overgang naar duurzame energiedistributie mogelijk

Siemens Smart Infrastructure heeft de schakelinstallatie 8DJH 24 geïntroduceerd, een middenspanningsverdeler (ring main unit – RMU) voor netspanningen tot 24 kilovolt (kV), die volledig vrij is van gefluoreerde gassen. Deze middenspannings­schakelinstallatie voor secundaire elektrische distributie heeft dezelfde compacte afmetingen als de variant met zwavelhexafluoride (SF6), maar gebruikt het klimaatneutrale isolatiemedium “Clean Air”, dat uitsluitend bestaat uit natuurlijke componenten uit de omgevingslucht. De kern van de eenheid is een lastschakelaar met drie standen en een vacuümbuis in het hulptraject (blauwe schakelaar). Deze nieuwe technologische ontwikkeling van Siemens maakt het gebruik van SF6 als isolatiemedium en het gebruik van gasmengsels op basis van fluor (F-gassen) overbodig. Als gevolg daarvan vermindert de nieuwe schakelinstallatie ook de CO2-voetafdruk van netbeheerders. Andere voordelen zijn een eenvoudige en veilige omgang met de schakelapparatuur en probleemloze recycling aan het einde van de levensduur. Naast deze hoge mate van milieuvriendelijkheid maken digitale toepassingen de nieuwe schakelapparatuur toekomstbestendig en kostenefficiënt voor het energienet van de toekomst.

Als eerste Siemens-partner in Nederland heeft Voltens ervoor gekozen een Blue GIS-schakelinstallatie in een demo-compactstation te plaatsen. Voltens levert transformatorstations voor verschillende doeleinden: van car wash-systemen tot zonneweides en windturbines. Op dit moment werkt het bedrijf aan stations voor diverse solar-projecten, waaronder een project met drijvende zonnepanelen. Nico den Boef, mede-eigenaar van Voltens: “Uniek aan de Blue GIS-schakelinstallaties is hun duurzame karakter. Hier zit een groot deel van de markt op de wachten. Je kunt werkelijk alles met deze duurzame technologie, als je er maar voor openstaat. Naast de energietransitie hebben we te maken met een enorme vervangingsmarkt. De Europese energie-infrastructuur dateert van kort na de Tweede Wereldoorlog. Veel componenten zijn aan het einde van hun levensduur en moeten de komende jaren vervangen worden.”

“Met het aanbieden van een volledig fluorgasvrije middenspanningsverdeler voor spanningen tot 24 kV stellen we een nieuwe maatstaf. Deze nieuwe ontwikkeling stelt onze klanten in staat om de energiedistributie duurzaam en tegelijkertijd toekomstbestendig te maken,” aldus Stephan May, CEO van de Distribution Systems Business Unit bij Siemens Smart Infrastructure. “Bij Siemens geloven we dat het volledig vervangen van gefluoreerde gassen de enige juiste technologische aanpak is. Daarom zien we niet alleen af van het gebruik van het broeikasgas SF6, maar van alle F-gassen en chemische toevoegingen.”

Siemens ontwikkelde de nieuwe middenspanningsverdeler voor gebruik in openbare en industriële elektriciteitsnetten op secundair distributieniveau. Tot de toepassingsgebieden behoren secundaire, overdracht- en schakelstations van energieleveranciers, evenals industriële en infrastructuurvoorzieningen.

Met de nieuwe ontwikkeling maakt Siemens milieuvriendelijke en toekomstbestendige energiedistributie beschikbaar voor een bredere markt. Lastschakelaars op het secundaire distributieniveau met netspanningen tot 24 kV vertegenwoordigen ongeveer 80 procent van alle installaties in Europa. Tegelijkertijd leidt de trend naar gedistribueerde energie­systemen tot een grotere behoefte aan geoptimaliseerde regeling, bewaking en gebruik van distributienetten. Naast het hoge niveau van milieuvriendelijkheid maken digitale toepassingen de nieuwe schakelinstallatie toekomstbestendig en kostenefficiënt om te voldoen aan de eisen van gedecentraliseerde netwerken. De middenspanningsverdeler kan op afstand worden bediend, biedt communicatiemogelijkheden en kan worden aangesloten op IoT-platforms zoals MindSphere, het cloudgebaseerde, open IoT-besturingssysteem van Siemens, en andere systemen.

De nieuwe 24 kV lastschakelinstallatie breidt het duurzame Blue GIS-portfolio van Siemens uit. Alle producten zijn vrij van gefluoreerde gassen en maken gebruik van klimaatneutrale Clean Air-isolatie en vacuümtechnologie. De eerste Blue GIS-schakelinstallatie voor het primaire distributieniveau met netspanningen tot 12 kV werd door Siemens in 2018 geïntroduceerd als type 8DAB 12. Dit werd in het voorjaar van 2019 gevolgd door de variant 8DJH 12 voor het secundaire distributieniveau. De NXPLUS C 24 met een nominale spanning van 24 kV werd in het voorjaar van 2020 geïntroduceerd. Als volgende stap is Siemens van plan om haar portfolio van fluorgasvrije middenspanningsinstallaties af te ronden met producten tot een spanningsniveau van 36 kV. Deze nieuwe producten zullen worden gekenmerkt door Clean Air-isolatie, vacuümtechnologie en alle bewezen voordelen van gasgeïsoleerde schakelinstallaties.

Meer industrie nieuws lezen.