Ontmanteling van boorplatforms in Noordzee krijgt geen prioriteit bij oliemaatschappijen

In een interessant achtergrondartikel in het FD (alleen voor abonnees) volgde journalist Carel Grol de ontwikkelingen van Fairfield Decom, een joint venture die werd opgericht om als one-stop-shop bedrijven van hun platforms in de Noordzee af te helpen. Na twee jaar en nul opdrachten is de joint venture inmiddels ter ziele.

De Noordzee is rijkelijk bezet met platforms waar olie- en gaswinning plaatsvindt, maar er staan ook talloze platforms die niet meer worden gebruikt. De eigenaren van deze platforms dienen ze te ontmantelen en te verwijderen, maar volgens WoodMackenzy, adviesbureau in de olie&gas, gebeurt dit in de praktijk maar weinig.

Weinig haast

Naar schatting van het adviesbureau staat er voor zo’n 100 miljard pond aan te verwijderen platforms in de Noordzee. In het Britse deel alleen al moeten een kleine 500 platforms worden verwijderd. Maar de ontmanteling en verwijdering kost veel geld en levert nauwelijks rendement op. Olie& gas bedrijven maken dus weinig haast om de platforms daadwerkelijk af te voeren.

Fairfield Decom werd in 2019 opgericht door Heerema Marine Contractors samen met een Britse en Noorse partner. De joint venture zou door een slimme ketensamenwerking kosteneffectieve kunnen opruimen dan bedrijven die slechts in een deel van de ontmanteling zijn gespecialiseerd. Bovendien zou het bedrijf met haar one-to-shop constructie bedrijven ontzorgen: een ‘geïntegreerd ontmantelingsmodel’ dus.

Niet één

Twee jaar lang rekende het team van Fairfield Decom aan ontmantelingsprojecten. Omdat een ontmanteling jaren kan duren en met een groot aantal variabelen te maken heeft, kostte de berekeningen soms tonnen. Niet één keer kreeg het bedrijf een goedkeuring op de aanbesteding. In juli dit jaar werd de joint venture daarom opgeheven. Fairfield Decom kreeg vaak te horen dat de aanbesteding zou conflicteren met het werk van interne afdelingen dat over ontmanteling gaat. Of bedrijven wilden niet als eerste meedoen in de geïntegreerde ontmantelingsmethode.

Tekenend

Volgens auteur Grol is het ter ziele gaan van Fairfield Decom tekenend voor de markt. Al jaren wordt er geroepen dat er vaart moet worden gemaakt met de ontmanteling van platforms in de Noordzee, maar in de praktijk vindt die verwijdering maar zeer mondjesmaat plaats, zo concludeert te schrijver.