Personeel van opslagbedrijf Vopak in de Rotterdamse haven maakt zich zorgen over de nieuwe elektronische pasjes van hun werkgever. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD). Het bedrijf kan met de pasjes, die begin volgend jaar worden ingevoerd, elke beweging van werknemers en bezoekers volgen.”Wat gaat het bedrijf doen met die data?”, vraagt Cees den Breejen, voorzitter van de centrale ondernemingsraad (COR), zich af.

Opslagbedrijf Vopak introduceert begin volgend jaar als eerste bedrijf in Nederland elektronische pasjes waarmee het elke beweging van werknemers en bezoekers kan volgen. Vopak kan niet alleen zien waar mensen lopen, maar ook of ze liggen of staan, op welke hoogte ze zich bevinden, en of ze een werkvergunning hebben.

Dit is volgens het FD de meest extreme vorm van personeelsmonitoring die nu in Nederland wordt toegepast. Veel bedrijven hebben toegangspasjes en camerasystemen, maar geen persoonlijke sensors die elke stap van een werknemer of bezoeker registreren.

Grote zorgen
Het Vopak-personeel maakt zich grote zorgen. “Wij hebben hier onze bedenkingen bij”, zegt Cees den Breejen, voorzitter van de centrale ondernemingsraad (cor). “Als het gaat om veiligheid, hebben we geen probleem. Maar de privacy ligt heel gevoelig. Waar loopt iemand, zit-ie op de wc? Wat gaat het bedrijf doen met die data?”

De cor is nu ‘druk in gesprek met de directie’, aldus Den Breejen. De werknemers willen weten welke data uitgeschakeld kunnen worden, en welke functies later kunnen worden aangebracht, zoals een chip die geluid opneemt. “We schakelen eigen experts in om te zien wat wel en niet mag.”

Toestemming nodig
Volgens de Wet op de Ondernemingsraden heeft elk bedrijf toestemming nodig van de ondernemingsraad voor een ‘personeelsvolgsysteem’. Dat zijn alle systemen die persoonsgegevens bijhouden, zoals een toegangspasje of software die nek- en schouderklachten bij het typen moet voorkomen. De wet houdt nog geen rekening met een geavanceerd systeem als bij Vopak.

“Het lijkt me heel pittig om hier te betogen dat deze monitoring binnen de privacyregels blijft”, zegt privacyadvocaat Thomas van Essen van het gespecialiseerde kantoor SOLV in het FD. “Ik ken geen systeem dat zo ver gaat.”

“Dit lijkt me uniek voor Nederland”, reageert Bram van Tiel, specialist in onder meer privacy en dataveiligheid bij adviesbureau PwC. Annette Terpstra, van het Utrechtse kantoor Sprengers Advocaten, heeft ‘nog niet gehoord van systemen die al zoveel kunnen monitoren’. Ze adviseert ondernemingsraden over privacy binnen hun concern.

Veiligheid vergroot
Volgens Vopak vergroot het systeem de veiligheid. Het pasje signaleert zelf als de drager op de grond ligt. Dat is de zogenoemde man-downfunctie, zegt Leo Brand, chief information officer (cio) van Vopak: “Als iemand een horizontale houding heeft, en het duurt ongewoon lang, dan krijgen andere badges in de buurt automatisch een oproep.”

In januari worden de pasjes getest. Er komt nog een update die ze geschikt maakt om geluid op te nemen. Welk geluid precies wordt geregistreerd, zegt Vopak op dit moment niet te weten. Volgens Brand veroorzaken de personeelssensors geen onrust: “Iedereen snapt dat het om veiligheid gaat.”

Data bewaren bij calamiteit
Ook bezoekers, zoals ingehuurd personeel van installatiebureau’s, moeten pasjes dragen. Het systeem voldoet aan de Europese privacyregels, aldus de cio. Slechts één systeembeheerder kan zien bij welk persoon een pasje hoort. Als iemand het terrein verlaat, wordt de informatie gewist. Er blijft wel een ‘geanonimiseerde back-up’ van de data, voor als een calamiteit moet worden gereconstrueerd.

Trots op innovatie

De woordvoerder van Vopak vindt het jammer dat het artikel in het FD zo is verschenen. “We zijn trots op onze innovatie en samenwerking binnen Vopak. Het gaat om een test op één van onze locaties. Doel van de test is om te kijken of deze pasjes kunnen bijdragen aan de veiligheid. Vanzelfsprekend zal privacy en de regelgeving hieromtrent onderdeel uitmaken van de test.”